‘Hongaarse premier wordt soort Chavez’

Leden van het Europees Parlement protesteren tegen de Hongaarse mediawet, wanneer de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn speech begint. Foto AP / Cedric Joubert

Het Europees Parlement moet zich niet bemoeien met de Hongaarse politiek, nu het land EU-voorzitter is. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag in Straatsburg, waar hij door een kritisch parlement ontvangen werd.

Omstreden mediawet
Orbán waarschuwde dat anders de hele EU hieronder zou lijden. Toch was dat niet wat de leden van het Europees Parlement vandaag deden. Zij beschuldigden Orbán ervan de democratische idealen in een EU-land te ondermijnen. Zij doelden daarmee op de omstreden mediawet die Orbán begin dit jaar invoerde en waar sindsdien veel kritiek op is gekomen. De wet regelt dat een door de regering benoemde media-autoriteit in de gaten houdt of journalisten ‘objectief’ berichten.

Protestactie tegen censuur
Het debat na de presentatie van het Hongaarse voorzitterschap zou eigenlijk niet gaan over de mediawet, maar dit onderwerp domineerde toch het debat. Voordat Orbán begon met zijn speech om het halfjaarlijkse presidentschap van Hongarije af te trappen, protesteerden enkele parlementsleden met duct tape op hun mond tegen de mediawet.

Enkele reacties van Europarlementariërs:

“U bent hard op weg een nationaal-populist, een soort Chavez te worden,” aldus Daniel Cohn-Bendit van de Groenen in het Europees Parlement.

Cohn-Bendit: “Denkt u dat president Bush de berichtgeving over de Abu Ghraib gevangenis evenwichtig vond?”

“Hoe voelt het om een land verder weg van democratie te brengen en dichterbij dictatuur?”, vroeg de Oostenrijkse socialist Joerg Leichtfried zich af.

“De mediawet mag en moet bekritiseerd worden. Maar je mag een volk niet beledigen” - premier Viktor Orbán

    • Marije Willems