Het is niet elke dag feest voor Anish Giri

Na zijn zege op Carlsen leek Anish Giri ook Nakamura te verslaan. Deze wist er een remise uit te slepen.

Drommen verslaggevers en fotografen waren gisteren naar Wijk aan Zee gekomen om te zien of Anish Giri na Magnus Carlsen nu in de vierde ronde van het Tata Steel-toernooi ook de leider van het klassement Hikaru Nakamura zou kunnen inrekenen. Het zag er een tijd naar uit dat het Giri inderdaad zou lukken, maar het kan niet iedere dag feest zijn. In een lange partij wist Nakamura nog net op de been te blijven.

Nakamura was met zwart slecht uit de opening gekomen en tegen de twintigste zet won Giri een pion. Geen mooie pion, maar toch genoeg om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Achteraf zei Nakamura dat hij waarschijnlijk verloren had gestaan en dat Giri kort voor de tijdcontrole op de veertigste zet een paar onnauwkeurigheden had begaan. Misschien was dat zo, maar Nakamura had daar zelf ook wel wat aan bijgedragen met een actieve verdediging die het Giri steeds bijzonder lastig maakte om de vis op het droge te halen.

„Toch niet slecht, remise tegen de koploper”, zei iemand na de partij. Aan Giri’s gezicht was te zien dat hij daar zelf heel anders over dacht.

Door deze zwaar bevochten remise bleef Nakamura aan kop, maar hij kreeg gezelschap van wereldkampioen Anand, die gisteren de Chinees Wang Hao versloeg.

Het was een makkelijke overwinning die Anand dankte aan zijn voorbereiding op de WK-match tegen Kramnik in 2008. Toen kreeg hij niet de gelegenheid om het stukoffer dat hij in een variant van het Nimzo-Indisch had gevonden op het bord te brengen, maar nu wel.

Het was een gelukje voor Anand dat in de afgelopen jaren niemand anders op hetzelfde idee was gekomen en dat Wang Hao zich daardoor van geen kwaad bewust was. Na het offer dat Anand meer dan twee jaar bewaard had, liep alles zo soepel voor hem dat hij de partij zo nodig geblinddoekt en met de linkerhand had kunnen uitspelen.

Nog makkelijker dan Anand had Levon Aronian het gisteren. De kampioen van Rusland Jan Nepomniatsjtsji offerde op de negende zet een toren tegen hem. Dat offer was bekend en ook goed speelbaar, maar dan wel in een iets andere versie. Nepo had zich vergist in de zetvolgorde.

Toen die afschuwelijke waarheid een zet later tot hem doordrong had hij eigenlijk meteen kunnen opgeven, maar voor de vorm bleef hij nog een tijdje spartelen. „Had u zich op dat offer voorbereid?” werd aan Aronian gevraagd. „Het is niet onze gewoonte ons op blunders voor te bereiden”, zei hij streng.

Vandaag is er een vrije dag. Anand, Nakamura en ook Aronian, die in vier partijen bijna niets gedaan heeft en toch vrij hoog staat, kunnen tevreden terugkijken op de eerste fase van het toernooi. Magnus Carlsen, die gisteren tegen Roeslan Ponomariov met remise ontsnapte, zal een tandje hoger moeten schakelen.

Anand -Wang Hao

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. f3 d5 5. a3 Lxc3+ 6. bxc3 c5 7. cxd5 Pxd5 8. dxc5 Da5 9. e4 Pe7 10. Le3 0-0 11. Db3 Dc7 12. Lb5 Pec6 13. Pe2 Pa5 14. Db4 Een dag eerder had Kramnik hier 14. Da4 gedaan. Toen wist Wang Hao met enige moeite remise te houden. 14...e5 15. 0-0 Le6

Zie diagram

16. Pd4 Dit had Anand voorbereid. 16...exd4 17. cxd4 Pbc6 18. Dc3 Wit heeft twee geweldige pionnen voor zijn stuk en sterke lopers. 18...Pe7 Hij wil graag het stuk teruggeven voor twee pionnen, maar dat laat Anand natuurlijk niet toe. 19. Tfd1 Tad8 20. Lf2 a6 Met 20...f5 21. Lg3 f4 kon hij zich hardnekkiger verdedigen, maar ook dan staat wit heel goed. 21. Lg3 Dc8 22. Lf1 b6 23. Tab1 Pb3 24. Txb3 Lxb3 25. Dxb3 bxc5 26. d5 Wit staat gewonnen. 26...Pg6 27. Db6 f5 28. Lxa6 Dd7 29. Lb5 Df7 30. exf5 Dxf5 31. Dxc5 Tc8 32. Dd4 Tfd8 33. a4 Zwart gaf op. Hij heeft geen tegenspel en wit kan kiezen of hij met zijn a-pion of zijn d-pion doorloopt.

    • Hans Ree