Haase na mijlpaal nu tegen Roddick

Robin Haase schaarde zich vandaag voor het eerst in zijn carrière bij de laatste 32 van de Australian Open. „Ik heb nu al een van mijn doelen voor dit jaar gehaald”, zei de tennisser.

De derde ronde van een grandslamtoernooi halen is een mijlpaal – tennisprofs moeten er vaak jaren voor strijden. Het lukte Robin Haase (23) vandaag op Melbourne Park bij zijn achtste poging. De Nederlander schakelde de als 26ste geplaatste Argentijn Juan Monaco uit in vier sets: 6-4, 6-4, 3-6 en 6-2. „Ik ben heel blij met deze zege, want daarmee heb ik nu al een van mijn doelen voor dit jaar gehaald”, zei Haase in een telefonisch gesprek. In de derde ronde staat vrijdag een ontmoeting met de Amerikaan Andy Roddick op het programma.

De stap naar de laatste 32 deelnemers op de grootste podia geldt voor veel spelers als een belangrijke barrière. Op weg naar de derde ronde moet je als ongeplaatste tennisser doorgaans zien af te rekenen met minimaal één (sub)topper. Haase stond na een zege tegen Carlos Berlocq („een partij die ik moest winnen”) vandaag in de tweede ronde tegen de ervaren Monaco. Deze 26-jarige Argentijn stond in 2008 even veertiende van de wereld en bereikte al twee keer de vierde ronde van een grandslamtoernooi.

Haase, de huidige nummer 62 van de wereld, begon aan zijn partij op baan 6 in de wetenschap dat hij twee eerdere ontmoetingen met Monaco had verloren. De Nederlander was zelfs twee keer kansloos in twee sets verslagen op Amerikaanse hardcourtbanen in Indian Wells en Miami.

Maar Haase is nu niet meer het groentje van destijds en is mede door een hardnekkige knieblessure mentaal hard geworden. Met een plaats in de kwartfinales in het Indiase Chennai liet hij begin januari al zijn goede vorm zien.

Vandaag nam Haase vanaf het begin het initiatief tegen Monaco. In de eerste twee sets plaatste de baselinespecialist op 5-4 een break, waardoor hij na ruim anderhalf uur met zelfvertrouwen aan de derde set begon. De Argentijn herpakte zich en won de derde set met 6-3. De opleving van Monaco bleek van korte duur. Haase liep in de vierde set snel uit naar een 5-0 en 40-0 voorsprong en had drie kansen om de wedstrijd uit te maken. Monaco wilde zich echter niet gewonnen geven en vocht zich terug tot 5-2. Het bleek niet meer dan een laatste stuitrekking, want Haase trok de partij op het vijfde matchpoint naar zich toe.

„De vorige twee keer had ik gewoon niet goed tegen hem gespeeld. En vandaag ging dat veel beter”, stelde Haase een paar uur na zijn overwinning. „Het was wel een voordeel dat ik zijn spel goed kende. En ik ben de afgelopen jaren gegroeid. Het bereiken van de derde ronde is mooi, maar ik ben nog niet euforisch. Ik bekijk het van partij tot partij.”

Als beloning voor zijn overwinning volgt een eerste ontmoeting tegen wereldtopper Roddick, die met 7-6, 6-2 en 6-3 won van de Rus Igor Koenitsin. De partij in de derde ronde vindt waarschijnlijk in een van de grote stadions op Melbourne Park plaats. „De tegenstander en de omstandigheden zullen heel anders zijn dan tegen Monaco”, zei Haase. „Ik heb nog nooit tegen Roddick gespeeld, maar iedereen kent zijn manier van spelen. Het is altijd speciaal op de grote banen te spelen. Vorig jaar stond ik op het centercourt van Wimbledon tegen Rafael Nadal.”

Haase verloor die partij in Londen en kwam toen voor de zevende keer op een grandslamtoernooi niet verder dan de tweede ronde. „Nu wel gelukkig. Een derde ronde betekent iets. Op de grandslams zijn het meeste geld en de meeste punten te verdienen.”

Bij de vrouwen werd de Nederlandse Aranxta Rus vandaag in de tweede ronde uitgeschakeld. Ze verloor met 6-1 en 6-4 van Svetlana Koetznetsova.

    • Koen Greven