Gullit moet reputatie Tsjetsjeense president opvijzelen

‘Een roze lintje om een kalasjnikov’, zo noemt de Russische krant Sport-Express de aanstelling van Ruud Gullit als trainer van het Tsjetsjeense Terek Grozny. Een roze lintje dat de club zeker 3,7 miljoen euro kost, want dat is het bedrag dat op Russische blogs wordt genoemd als het honorarium dat Gullit zou krijgen voor zijn contract van anderhalf jaar.

Terek is het ‘nationale elftal’ van Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek op de noordelijke Kaukasus, die tussen 1994 en 2000 door twee bloedige burgeroorlogen werd geteisterd. Hoeveel voetballiefhebbers het landje met 1,2 miljoen inwoners telt, is onduidelijk. Onder hen bevindt zich wel de 34-jarige president Ramzan Kadyrov. Hij is zelfs voorzitter van de club, die hij min of meer als zijn privéspeeltje beschouwt.

Het geweld van de opstandelingen heeft Kadyrov de afgelopen jaren met harde hand de kop ingedrukt, al worden incidenteel nog altijd terreuraanslagen gepleegd. Niet voor niets speelde Terek zijn thuisduels tot 2007 niet in Tsjetsjenië zelf, maar in het Russische Kislodowvsk. Ook trekken Kadyrovs milities nog steeds de bergen in om korte metten te maken met iedereen die ook maar in de verste verte bij die aanslagen betrokken lijkt te zijn. Kritiek op die zuiveringsacties wordt niet op prijs gesteld. Twee jaar geleden moest een prominente mensenrechtenactiviste dat met de dood bekopen. Iedereen die het waagde de president van betrokkenheid bij die moord te beschuldigen krijgt een proces wegens smaad aan zijn broek. Afvalligen worden zelfs in het buitenland door Kadyrovs geheim agenten uit de weg geruimd.

Het roze lintje is vooral aangeschaft omdat Terek Grozny een slecht imago heeft. De club staat elfde plaats in de Russische nationale competitie en de vorige coaches stonden erom bekend dat ze niet erg aardig voor de spelers waren. De vriendelijke Gullit moet daar verandering in brengen. Volgens Sport-Express dankt hij zijn aanstelling vooral aan zijn populariteit als voetballer. Dat de keus op hem is gevallen betekent volgens de krant vooral dat Terek iemand zocht die zijn reputatie kan opvijzelen. Vicevoorzitter Gajdar Alchanov zegt in Sport-Express dat als het lukt snel een visum te regelen, Gullit op 22 januari in Grozny de president zal ontmoeten om de volgende dag met het elftal kennis te maken.

Of Gullit en zijn vrouw Estelle – het nichtje van Johan Cruijff – in Tsjetsjenië zullen genieten, is de vraag. Bergtochtjes lijken uitgesloten, gezien de acties van de gewapende milities, waarbij nog altijd onschuldige mensen omkomen. De hoofdstad Grozny is weliswaar voorbeeldig opgeknapt na de verwoestingen van de burgeroorlogen, maar echt veel valt er niet te beleven en een variant op de P.C. Hooftstraat is er ver te zoeken. Het voornaamste trefpunt lijkt in de eerste plaats het weelderige paleis van de president, waar een park, dure auto’s, een collectie gouden pistolen en een dierentuin voor het nodige vermaak kunnen zorgen.

Een ander minpunt is dat Kadyrov de afgelopen jaren de islamitische wetgeving heeft ingevoerd. Vooral moslimvrouwen zijn daarvan het slachtoffer. Ze worden weliswaar niet gedwongen een hoofddoek te dragen, die dracht wordt wel op prijs gesteld. In Grozny worden vrouwen die hun hoofd niet bedekken, regelmatig door anonieme verdedigers van het geloof op gewelddadige manier gedwongen een hoofddoek om te doen.

Ook staat Kadyrov bekend om zijn ludieke ideeën. Zo liet hij eind december honderd vrachtwagenladingen sneeuw naar Grozny brengen om de kinderen van de hoofdstad een witte jaarwisseling te bezorgen. Eenmaal in Grozny begon die sneeuw te smelten, omdat de thermometer op 7 graden Celsius stond.

Michel Krielaars