Grote brand in cacaofabriek Wormer

Bij ADM Cacao in Wormer (maps) is vanavond een grote brand uitgebroken. Dat meldt persbureau Novum. Drie panden staan in brand. De brand volgde op een explosie, meldt een woordvoerder van de politie. Verschillende brandweerkorpsen zijn ter plaatse. Hier zijn de eerste foto’s te zien.

Geen gewonden
De oorzaak van de explosie, die omstreeks 19.30 uur plaatsvond, is nog onbekend. Er zijn geen gewonden gevallen. Op het moment van de explosie bevonden zich nog wel een aantal mensen in de fabriek, maar die wisten op tijd weg te komen.

‘Nauwelijks rook’
Bij de brand lijken geen gevaarlijke stoffen vrij te komen. Omwonenden hoeven geen ramen en deuren gesloten te houden. Volgens de politiewoordvoerder komt er nauwelijks rook vrij bij de ‘forse brand’. In de drie panden waarin brand woedt zit cacaopoeder. Er is vooralsnog geen sprake van stankoverlast. “Ik loop hier rond op het terrein en ik ruik niks”, aldus de woordvoerder tegen Novum.

In december 2003 woedde ook al eens een grote brand in de fabriek na het omvallen van een stellage met ingepakte cacao. Bij de brand kwam blauwzuurgas vrij, waardoor ongeveer 1300 mensen moesten worden geëvacueerd. De brand leidde ook tot een flinke stankoverlast in het gebied.

Eerdere brand
In 2003 was er ook een grote brand (foto’s) bij dit bedrijf waarbij 14.000 ton cacaobonen verloren gingen. De schade was toen ongeveer 45 miljoen euro.

Zodra er meer bekend is, melden we dit hier.

    • Marije Willems