Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Groente uit eigen tuin kan weer in wijde omtrek Moerdijk

Mensen die meer dan tien kilometer van het afgebrande Chemie-Pack wonen, kunnen weer groente van het land eten. Ook het vee kan in dat gebied weer naar buiten. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekendgemaakt.

Het ministerie heeft de beperkende adviezen ingetrokken die golden voor het gebied vanaf tien kilometer van ten noorden van Moerdijk. Uit meetresultaten valt namelijk niet te verwachten dat er gezondheidseffecten optreden voor mensen of dieren.

Voor het gebied in een straal van minder dan tien kilometer van de brandhaard wordt nog steeds geadviseerd vee binnen te houden en geen groenten van het land te eten. Telers mogen de gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen.

In het gebied ten noorden van de rode cirkellijn vervallen de voorzorgsmaatregelen. Bron: BOT-mi.In het gebied ten noorden van de rode cirkellijn vervallen de voorzorgsmaatregelen. Bron: BOT-mi.

Jan Mans interim burgemeester
Jan Mans (PvdA) wordt per 1 februari waarnemend burgemeester van Moerdijk. Dat heeft commissaris van de koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk gisteren bekendgemaakt. De 70-jarige Mans was eerder burgemeester van Enschede, ten tijde van de vuurwerkramp in 2000. Hij volgt burgemeester Wim Denie op, die vorige week bekendmaakte zijn post te verlaten.

Bluswater wordt onderzocht
Drie scheepsladingen met bluswater van de brand in Moerdijk worden opgeslagen bij recyclingsbedrijf Heros in Sluiskil. Het gaat om zo’n acht miljoen liter, meldt de NOS. Het water wordt onderzocht om vast te stellen welke stoffen er in het vervuilde water zit. Eerste tests wezen uit dat het bluswater de schadelijke stoffen tolueen en ethylbenzeen bevatte. Contact met het bluswater kon leiden tot huidirritatie.

Dat contact is er wel geweest: brandweerlieden zonder maskers tegen het uitdampende bluswater, politieagenten die het bluswater dicht zijn genaderd. Twaalf politiemensen hebben zich met geïrriteerde ogen en keel gemeld bij ziekenhuis of arts, net als tien brandweerlieden en enkele burgers.