Gerd Leers in cassatie tegen asieluitspraak

Immigratieminister wil toch uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen op straat kunnen zetten.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof waarin werd geoordeeld dat uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen niet op straat mogen worden gezet, zo schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer.

Het hof oordeelde vorige week dat de staat een uitgeprocedeerde Angolese moeder en haar drie minderjarige kinderen niet op straat mag zetten. Ook mogen de kinderen niet van de ouders worden gescheiden en ondergebracht in pleeggezinnen of kindertehuizen zodat de moeder alsnog op straat kan worden gezet.

Het scheiden van het gezin is in strijd met Europese regelgeving, aldus de rechter. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

Leers gaat in cassatie bij de Hoge Raad, omdat hij vindt dat het geen overheidstaak is om gezinnen onderdak te bieden als de ouders er zelf voor kiezen om niet te vertrekken.

Niettemin houdt hij zich voorlopig aan de uitspraak van het hof. Omdat het nog enige tijd zal duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet, komt er een apart centrum voor afgewezen asielzoekers met minderjarige kinderen. De voorzieningen zullen daar sober zijn. „Het centrum is geen gevangenis, maar de bewegingsvrijheid is beperkt.” (Novum)