Gehandicapte vast aan muur

De Tweede Kamer heeft gisteren geschokt gereageerd op het nieuws over een verstandelijk gehandicapte die al drie jaar lang zou worden vastgebonden aan de muur van zijn kamer. Het parlement eist nog deze week opheldering van het kabinet.

Actualiteitenrubriek Uitgesproken EO berichtte gisteravond over de 18-jarige Brandon. Hij woont in een instelling van ‘s Heeren Loo voor verstandelijk beperkten. Hij wordt al drie jaar lang elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Brandons bewegingsvrijheid is hierdoor beperkt tot anderhalve meter en hij is al drie jaar niet meer in de buitenlucht geweest, zo meldde een medewerkster van de inrichting aan de omroep.

Kamerbreed werd geschokt gereageerd. Ook andere partijen spraken van ‘mensonterende beelden’. ‘s Heeren Loo liet in een reactie weten vanwege Brandons „uitzonderlijk complexe problematiek” geen alternatief te hebben. Het kabinet moet voor vanmiddag reageren op de uitzending. (Novum)