Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Geen verzoek aan VS voor druk op minister Bos’

Topambtenaar Pieter de Gooijer van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nimmer de Amerikanen opgeroepen om toenmalig minister Bos onder druk te zetten over verlenging van de missie in Afghanistan. Dat stelt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in reactie op een bericht afgelopen weekend in NRC Handelsblad.

De krant schreef op basis van Amerikaanse diplomatieke berichten die zij in handen heeft gekregen:

In een gesprek onder vier ogen vroeg de directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Pieter de Gooijer, aan de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO om de Amerikaanse minister van Financiën Geithner in te schakelen om Bos over de streep te trekken. Geithner zou Bos kort daarop treffen op de G20 in Pittsburgh. Daar zou hij de PvdA-leider moeten zeggen dat Nederland zonder de Nederlandse militaire bijdrage in Afghanistan geen zetel bij de G20 zou hebben.
Het gesprek waarin De Gooijer dit voorstelde aan de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, Daalder, vond plaats in september 2009. Verlenging van de missie in Afghanistan was toen al een splijtzwam binnen de coalitie van PvdA, CDA en ChristenUnie. Het CDA was voorstander van verlenging, CU en PvdA aarzelden, omdat in 2008 was afgesproken dat na 2010 alle troepen uit Uruzgan zouden terugkomen. De kwestie leidde in februari 2010 tot de val van het kabinet.

Minister Rosenthal stelt nu over de Amerikaanse verslaggeving:

“Het verslag komt geheel voor rekening van de Amerikanen. In het gesprek met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO heeft de topambtenaar de Amerikanen niet opgeroepen om minister Bos onder druk te zetten. De ambtenaar heeft daartoe dus ook geen instructies ontvangen van de minister van Buitenlandse Zaken.”