Feestdagen stuwen winst Apple naar recordhoogte

The Apple Inc. logo is seen through raindrops on a window outside of the New York City flagship Apple store in New York, January 18, 2011. The health of Apple Chief Executive Steve Jobs was set to overshadow quarterly sales numbers on Tuesday from the consumer electronics powerhouse whose iPhone and iPad excited holiday shoppers. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCI TECH)
The Apple Inc. logo is seen through raindrops on a window outside of the New York City flagship Apple store in New York, January 18, 2011. The health of Apple Chief Executive Steve Jobs was set to overshadow quarterly sales numbers on Tuesday from the consumer electronics powerhouse whose iPhone and iPad excited holiday shoppers. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCI TECH)

Steve Jobs of geen Steve Jobs: Apple heeft in dankzij de iPhone en iPad het afgelopen kwartaal haar hoogste winst ooit behaald. Niet minder dan 6 miljard dollar in de plus mocht het toonaangevende merk in de financiële boeken bijschrijven.

De met gezondheidsproblemen kampende topman Jobs kan met een gerust hart zijn afwezigheidassistent laten aan staan. De verkoopcijfers van de iPhone schoten met 16 miljoen exemplaren liefst 86 procent omhoog. Van de iPad werden 7 miljoen stuks verkocht. De netto inkomsten namen toe met 78 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Een en ander moet wel in het licht van de feestdagen en de daarbij behorende koopzucht worden gezien.

De uitstekende cijfers die Apple Inc. presenteerde brachten het aandeel op de beurzen weer in wat rustiger vaarwater. Na Jobs’ ziekmelding voor onbepaalde tijd daalde de notering van het bedrijf met enkele procentpunten. Dat verlies werd vrijwel tenietgedaan door de laatste kwartaalcijfers.

Ook recordwinst voor ASML
De iPhone en iPad-verkoop heeft ook de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML goed gedaan. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf uit Veldhoven een recordomzet die drie keer zo hoog was als vorig jaar. Ook de winst was nimmer zo groot; de netto inkomsten vielen acht keer hoger uit. De vraag naar computerchips is sterk toegenomen doordat steeds meer toepassingen er gebruik van maken in computers, iPads en mobieltjes.

    • Jules Seegers