Duiken in ijskoud gezegend water

Minsk. Nabij de Wit-Russische hoofdstad Minsk sprongen gelovigen gisteren, aan de vooravond van het hoogfeest Epifanie, in het ijskoude water van een meer om de doop van Jezus te herdenken. Volgens het bijbelverhaal werd Jezus door Johannes in de Jordaan gedoopt, waarna hij door God als 'Zoon' werd aangesproken. Nadat het water tijdens een kerkdienst was gezegend, dompelden vele Russisch-orthodoxen zich om middernacht driemaal onder. Men gelooft dat het water dan over miraculeuze eigenschappen beschikt. Anders dan in de christelijke traditie in het Westen, waarbij het feest op 6 januari wordt gevierd, zijn de festiviteiten bij de Russisch-orthodoxen vandaag omdat zij een andere kalender hanteren. Foto AP A man jumps in the ice cold water of a lake on the eve of Russian Orthodox Epiphany in Minsk, Belarus, late Tuesday, Jan. 18, 2011. Orthodox Church believers celebrate Epiphany on Jan. 19. (AP Photo/Sergei Grits)
Minsk. Nabij de Wit-Russische hoofdstad Minsk sprongen gelovigen gisteren, aan de vooravond van het hoogfeest Epifanie, in het ijskoude water van een meer om de doop van Jezus te herdenken. Volgens het bijbelverhaal werd Jezus door Johannes in de Jordaan gedoopt, waarna hij door God als 'Zoon' werd aangesproken. Nadat het water tijdens een kerkdienst was gezegend, dompelden vele Russisch-orthodoxen zich om middernacht driemaal onder. Men gelooft dat het water dan over miraculeuze eigenschappen beschikt. Anders dan in de christelijke traditie in het Westen, waarbij het feest op 6 januari wordt gevierd, zijn de festiviteiten bij de Russisch-orthodoxen vandaag omdat zij een andere kalender hanteren. Foto AP A man jumps in the ice cold water of a lake on the eve of Russian Orthodox Epiphany in Minsk, Belarus, late Tuesday, Jan. 18, 2011. Orthodox Church believers celebrate Epiphany on Jan. 19. (AP Photo/Sergei Grits) AP