Depp en Jolie groter dan film

scene uit de film The Tourist (2010) FOTO: Sony Pictures Johnny Depp as "Frank" and Angelina Jolie as "Elise" in Columbia Pictures' thriller THE TOURIST.
scene uit de film The Tourist (2010) FOTO: Sony Pictures Johnny Depp as "Frank" and Angelina Jolie as "Elise" in Columbia Pictures' thriller THE TOURIST.

The Tourist. Regie: Florian Henckel von Donnersmarck. Met: Angelina Jolie, Johnny Depp. In: 81 bioscopen **

Zo kan het dus gaan in Hollywood. Je maakt een met een Oscar voor beste buitenlandse film bekroonde debuut (Das Leben der Anderen, 2006) en voor je het weet sta je op de set met Angelina Jolie en Johnny Depp. Gratis en voor niets krijg je er dan nog het gerucht bij dat mevrouw Depp niet zo gecharmeerd was van vermeende seksscène(s) tussen haar man en de filmsetverslindster Jolie.

Een schandaaltje is altijd goed, zeker als het eindresultaat, een remake van de Franse witwasthriller Anthony Zimmer uit 2005, niet heel veel meer is dan gebakken lucht. Lekkere gebakken lucht, dat wel. Johnny Depp als wiskundeleraar met liefdesverdriet en Angelina Jolie als femme fatale annex gangsterliefje in Venetië: er zijn ergere dingen om naar te kijken.

Hoe hun verhouding precies in elkaar zit, is de enige inzet van de puzzelplot. Niemand is wie hij lijkt of zegt te zijn. Hou het er maar op dat er een meesteroplichter wordt gezocht. Dat Scotland Yard, Russische maffia en Jolie achter hem aanzitten en dat Depp op aanraden van deze mysterieuze man als bliksemafleider moet fungeren.

In de Gouden Jaren van Hollywood was dit een film geweest met allure, romantiek en spanning; heel misschien had Alfred Hitchcock hem willen regisseren. En waarschijnlijk had je dan na afloop met je ogen zitten knipperen om zoveel dubbele bodems en bedrog. Anno 2011 is The Tourist groots en vakmatig op het saaie af, en vooral voorspelbaar. De sterren zijn groter dan de film.

    • Dana Linssen