De hele PVV stemt op Cohen, voor één keer

Toen Alex Brenninkmeijer gisteren werd herkozen als Nationale Ombudsman, stemden 113 Kamerleden voor de verlenging van zijn termijn. Maar 25 Kamerleden vulden de naam van PvdA-leider Job Cohen op hun stembriefje.

Cohen had zichzelf niet gekandideerd, maar kreeg de stem van de hele PVV-fractie. „Voor de mensen in het land”, zo lichtte PVV-leider Geert Wilders de stem toe, kan Cohen „meer betekenen als Nationale Ombudsman dan als PvdA-leider”.

De ombudsman is de persoon bij wie burgers terechtkunnen met klachten over de overheid. De PVV is niet dol op Brenninkmeijer. Kamerlid Hero Brinkman noemde hem eens een „D66-potentaat”.

Kan dat zomaar, stemmen op iemand die zich niet kandidaat heeft gesteld? Ja, dat kan. En het gebeurt ook wel vaker, zoals enkele jaren geleden bij een voordracht voor de Algemene Rekenkamer. Maar opvallend is het zeker. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam sprak van „middelbareschoolhumor”. Cohen zelf zei gisteren na de stemming: „Ik vrees dat dit de laatste keer is dat Wilders op mij stemt”.

De PVV heeft 24 zetels. De vraag die dus gisteren op het Binnenhof werd gesteld: wie is nummer 25? Een jolige SP’er? SP’ers zijn meestal niet jolig. Een VVD’er dan? Of wellicht een PvdA’er die niet tevreden is over zijn fractievoorzitter?

Waarschijnlijk zal niemand het weten. Kamerleden schrijven een naam op een verder blanco blaadje dat ze vervolgens in een gesloten kartonnen doos werpen.