‘Chinese model is effectiever dan het Amerikaanse’

Wie nog eens alles op een rij wil zetten over de groeiende rol van China in de wereld, zowel politiek als economisch, moet klikken op de speciale site die de Financial Times hieraan heeft gewijd (en waaraan ook de illustratie is ontleend). Daarop staat een aantal uitstekende artikelen. Een kleine selectie:

  • een van de eerste artikelen uit de serie constateert dat China de indruk wil vermijden zijn wil op te leggen aan andere landen, maar dat deze officiële lijn niet spoort met snelle uitbreiding van zijn militaire macht. In zijn relatie met Europa onderstreept China dat het de eurozone wil helpen, onder andere door overheidsobligaties te kopen. China heeft naar verluidt 7,5 miljard dollar aan Spaanse overheidsobligaties gekocht, en 5 miljard dollar aan Portugese schulden.
  • buitenlandcommentator Gideon Rachman wijst erop dat in de VS lang is geloofd in vreedzame samenwerking met China, waarbij de twee landen aan elkaar zijn gebonden door handel en globalisering, maar dat steeds meer mensen daar vraagtekens bij zetten.
  • De sterke positie van Duitsland  als exporteur van hoogwaardige technologie komt onder druk te staan door de enorme vooruitgang die China ook op dit terrein boek.
  • Francis Fukuyama stelt dat het Amerikaanse politieke bestel een groot probleem heeft vergeleken met het Chinese: zijn moeizame besluitvorming. Een citaat:

China adapts quickly, making difficult decisions and implementing them effectively. Americans pride themselves on constitutional checks and balances, based on a political culture that distrusts centralised government. This system has ensured individual liberty and a vibrant private sector, but it has now become polarised and ideologically rigid. At present it shows little appetite for dealing with the long-term fiscal challenges the US faces. Democracy in America may have an inherent legitimacy that the Chinese system lacks, but it will not be much of a model to anyone if the government is divided against itself and cannot govern.

    • Marc Leijendekker