Celstraffen in zaak Limburgse bouwfraude

Negen ambtenaren en medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra zijn woensdag veroordeeld tot deels voorwaardelijke gevangenisstraffen voor corruptie en omkoping in Limburg. De hoogst opgelegde straf is veertien maanden cel.

Voormalig regiodirecteur van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra Mark J. moet voor veertien maanden de cel in. De 37-jarige man heeft volgens de rechtbank van 1 januari 2005 tot en met 27 januari 2009 ambtenaren van de gemeenten Stein, Maastricht, Heerlen en Nuth en de provincie Limburg omgekocht.

Volgens de rechtbank staat vast dat J. de ambtenaren geld gaf en gratis werkzaamheden in privéwoningen en tuinen van die ambtenaren liet uitvoeren. Daarnaast betaalde hij een babyborrel, een volledig verzorgde vliegreis, diners, toegangskaarten voor concerten en voetbalwedstrijden en een uitstapje kleiduivenschieten en quadrijden. De regiodirecteur bekleedde binnen het bedrijf volgens de rechtbank een verantwoordelijke functie. Het initiatief tot de omkoping lag in vele gevallen bij hem.

Formule 1 en Robbie Williams
Provincieambtenaar Jan S. moet van de rechter een jaar de cel in. S., die vaak zelf vroeg om giften, ontving volgens de rechtbank gratis werkzaamheden aan zijn huis en tuin en kreeg een gratis kraamborrel. De echtgenote van S. werd ook veroordeeld. De voormalig directeur van het bouwbedrijf, de 50-jarige Rob A., kreeg een half jaar cel. Hij kocht volgens de rechtbank twee ambtenaren van de gemeenten Stein en Maastricht om. Hij gaf ze geld en een volledig verzorgde vliegreis naar de Grand Prix in Monaco en een volledig verzorgd bezoek aan een concert van Robbie Williams.

Vier verdachten vrijgesproken
Verder zijn zes ambtenaren van de gemeenten Maastricht, Heerlen, Nuth, Voerendaal en Spijkenisse en een medewerker van het bouwbedrijf veroordeeld tot celstraffen van negen maanden, acht maanden, een halfjaar, 42 dagen en werkstraffen van 240 en 180 uur. Vijf ambtenaren mogen een bepaalde tijd niet voor de overheid werken.
De echtgenote van een provincieambtenaar werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Twee mensen kregen daarnaast een werkstraf. Vier verdachten werden door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van omkoping van ambtenaren.

    • Jules Seegers