C1000 verkoopt centra aan W.P. Carey

Supermarktketen C1000, sinds 2008 in handen van private-equityfirma CVC Capital Partners, gaat zijn zes distributiecentra in Nederland verkopen aan W.P. Carey. De Amerikaanse vastgoedinvesteerder betaalt 155 miljoen euro voor de gebouwen in onder meer Breda, Raalte en Woerden. C1000 huurt de centra vervolgens terug voor de komende vijftien jaar.

Volgens bestuursvoorzitter Ton Heidman van het supermarktconcern zal C1000 de opbrengst onder meer gebruiken voor het verlagen van de schuldenlast en het ombouwen van de 390 winkels in de nieuwe formule C1000 Rood. De zogeheten ‘sale and lease back’-constructie met W.P. Carey „maakt het ons mogelijk om illiquide bezittingen om te zetten in cash”, aldus Heidman in een persverklaring.

Voor W.P. Carey is de aankoop van de distributiecentra de tweede investering in Nederland. De Amerikaanse investeerder beschikt in Europa over een vastgoedportefeuille van ruim 3 miljard dollar (2,2 miljard euro).

Drie jaar geleden bracht CVC Capital Partners een openbaar bod uit op Schuitema, de beursgenoteerde moedermaatschappij van C1000. Met grootaandeelhouder Ahold (70 procent) kwam CVC een bod overeen, waarin ook werd afgesproken een deel van de winkels aan Ahold-dochter Albert Heijn af te staan. Enkele minderheidsaandeelhouders, vertegenwoordigd door beleggersvereniging VEB, dwongen hierop bij de rechter een hoger bod af. Pas in september 2009 kon Schuitema definitief van de beurs verdwijnen.

Het bedrijf kocht vorig jaar vervolgens 79 winkels van een andere concurrent, Super de Boer. Op dit moment exploiteert C1000 390 winkels, waarvan het grootste deel door franchiseondernemers.

In 2009 boekte C1000 een winst van ruim 54 miljoen euro, bij een omzet van iets meer dan 3,7 miljard euro. Er werken 2.700 mensen op het hoofdkantoor in Amersfoort en bij de zes distributiecentra. Inclusief het winkelpersoneel staan er 30.000 mensen op de loonlijst van C1000.