BN'ers steeds slimmer

De IQ Test: kijkers doen mee met hun telefoon als stemkastje. Valerio Zeno en Patrick Lodiers presenteren BNN's Nationale IQ Test 2011 Foto: Eric Keyzer
De IQ Test: kijkers doen mee met hun telefoon als stemkastje. Valerio Zeno en Patrick Lodiers presenteren BNN's Nationale IQ Test 2011 Foto: Eric Keyzer

De Nationale IQ TestNed 1, 20.30-22.50 uur.

Bekende Nederlanders worden steeds slimmer. Zo blijkt uit de jaarlijkse Nationale IQ Test, die vanavond voor de tiende keer wordt gehouden. Bij de eerste quiz in 2001 lag hun gemiddelde nog op 98. Nu ligt het op 123: bovengemiddeld begaafd.

Op verjaardagen gaat het altijd over de score van zangeres Bonnie St. Claire. Volgens de test had zij een IQ van 52 (milde retardatie). Daarmee zat zij ver onder chimpansee Sandy (IQ 75). Conclusie: op het Gooise matras zijn ze dommer dan apen.

Niet dus: van de 77 BN’ers die tot nu toe meededen, blijkt 48 procent bovengemiddeld begaafd en 7,5 procent zelfs hoogbegaafd. Dat is een flink eind boven de landelijke gemiddelden.

Opmerkelijk als je bedenkt dat omroep BNN er altijd een paar BN’ers tussenzet die juist bekend staan om hun kleine denkraam, hopend op een lage score waarover wij ons kunnen verkneukelen. Dit jaar is de hoop gevestigd op Elize uit de pauperserie Oh Oh Cherso. Ze heeft zichzelf alvast omgedoopt tot ‘Slimpie’. Ook een interessante outsider is volkszanger Dries Roelvink. Naar eigen zeggen heeft hij alleen de basisschool afgemaakt.

Hoe komt het dat het IQ van de BN’ers stijgt? Het vermoeden leeft dat BN’ers sinds de eerste uitzending fanatiek zijn gaan oefenen. Want een slechte score bij de IQ Test staat nog beroerder in je Wiki-lemma dan veel rode strepen bij het Nationale Dictee.

Vanavond steken acht nieuwe deelnemers hun nek uit. Behalve Elize en Roelvink zijn dat komiek Arijan van Bavel (Adje), Daniëlle van Aalderen (vrouw van Lange Frans), schoonheidsadviseur Thijs Willekes, trendwatcher Adjiedj Bakas, en de presentatoren Marc de Hond, Manuela Kemp en Marc Dik. Overigens niet de bekéndste Nederlanders.

En Bonnie? Ze drukte gewoon te traag op het knopje.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken