Bemiddelaar in Ivoorkust breekt missie af

VN troepen in Abidjan rond het stilstaande konvooi van de Keniaanse bemiddelaar, premier Raila Odinga, terwijl elders in de stad vuurgevechten zijn uitgebroken met troepen van Laurent Gbagbo. Foto AFP / Sia Kambou

De Keniaanse premier Raila Odinga heeft een bemiddelingsmissie in Ivoorkust namens de Afrikaanse Unie vandaag vroegtijdig afgebroken omdat er geen oplossing in zicht is. De kans op een militair ingrijpen door buurlanden wordt nu groter. De zittende president, Laurent Gbagbo, weigert zijn verlies te erkennen in de presidentsverkiezingen van 28 november vorig jaar, die volgens de VN zijn gewonnen door tegenstander Alassane Ouattara.

“Ondanks uitgebreide discussies met Laurent Gbagbo en de gekozen president Alassane Ouattara tot diep in de nacht, moet ik helaas melden dat de noodzakelijk doorbraak niet is gerealiseerd” zei Odinga vandaag tegen verslaggevers voor zijn vertrek. “Er is bijna geen tijd meer”, voegde hij eraan toe, voor een vreedzame oplossing.

Buurlanden beraden zich over militair ingrijpen
Legerleiders van de 15 lidstaten Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) kwamen gisteren bijeen in naburig Mali voor overleg over een gewelddadige verwijdering van Gbagbo. “Vrijwel elk lid van ECOWAS heeft troepen toegezegd”, zei de Nigeriaanse luchtmaarschalk Oluseyi Petinrin, voorzitter van de Commissie van Chefs van Staven van ECOWAS, aan het begin van de vergadering. Zonder in details te treden zei hij dat voorbereidingen “al vergevorderd” zijn.

Troepen loyaal aan Gbagbo begonnen gisteren een vuurgevecht waarbij één dode is gevallen. Zijn opponent Ouattara wordt bewaakt door VN-troepen. Ouattara heeft vorige week ECOWAS opgeroepen om haar belofte om militair in te grijpen gestand te doen, ook al zou hij liever een vreedzame oplossing willen.

    • Hans van der Lugt