'Armstrong verbrak band met dr. Ferrari toch niet'

Lance Armstrong werkte ook na 2004 samen met de omstreden Italiaanse arts en wielertrainer Michele Ferrari, die het gebruik van het verboden middel epo ooit vergeleek met het drinken van jus d’orange. Dit bericht het Amerikaanse blad Sport Illustrated op de website.

In het strafrechtelijk onderzoek naar dopingpraktijken door Armstrong zouden in het huis van zijn ploeggenoot Jaroslav Popovitsj in Italië documenten en e-mails zijn gevonden die aantonen dat er in elk geval tot en met 2009 banden bestonden tussen Ferrari en Radioshack, de ploeg van kopman en eigenaar Armstrong. De Amerikaan verklaarde in 2004 te breken met Ferrari, tegen wie destijds in Italië een strafrechtelijk onderzoek liep. De arts werd uiteindelijk vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar geldt in de wielerwereld als persona non grata.

Sports Illustrated kondigt voor volgende week een verhaal aan met nieuwe onthullingen over Armstrong (39). De zevenvoudig Tourwinnaar, die deze week in de Tour Down Under zijn laatste buitenlandse wedstrijd rijdt, ligt onder vuur sinds hij in mei vorig jaar door oud-ploeggenoot Floyd Landis werd beschuldigd van dopingpraktijken. Aanklager Jeff Novitzky opende een strafrechtelijk onderzoek, hoorde inmiddels een aantal oud-ploeggenoten van Armstrong als getuige en sprak in Europa met een aantal direct betrokkenen.

Sports Illustrated, dat zegt te beschikken over inzage in delen van het onderzoek, komt met nieuwe details over dopegebruik. Armstrong zou eind jaren negentig de beschikking hebben gehad over een dopingmiddel HemAssist van de firma Baxter, destijd nog in de onderzoeksfase en niet op de markt. In 2001 werd de Italiaanse renner Dario Frigo betrapt op gebruik van hetzelfde middel, dat net als epo het aantal rode bloedcellen en daarmee de zuurstofopname doet toenemen.

Volgens Sports Illustrated zou Landis, die gisteren zijn afscheid als renner aankondigde, getuigen dat in de bagage van Armstrong in 2003 in Sankt-Moritz dopingproducten zijn gevonden. Ook komt het weekblad met nieuw bewijs voor eerdere beschuldigingen van epo- en testosteron gebruik.

Armstrong reageerde gisteren in Australië op de beschuldigingen. „Ik maak me geen zorgen”, zei hij tegen persbureau AP. „Oude beschuldigingen van de bekende, onbetrouwbare bronnen”, aldus zijn woordvoerder Mark Fabiani.