7 redenen om uit te gaan

Mede voor zijn foto's van de band Triggerfinger won Dirk Wolf de Lex van Rossen Award 2011
Mede voor zijn foto's van de band Triggerfinger won Dirk Wolf de Lex van Rossen Award 2011

1 film

Eerste editie Jukebox Nights

Amsterdam: Kriterion. Tijd: 21.45u. Entree: 8 euro. www.kriterion.nl

In navolging van video on demand (VOD), waarbij je thuis zelf kunt bepalen welke film je wilt zien, brengt Kriterion nu met Jukebox Nights Cinema on Demand (COD): je bepaalt zelf wat je ziet in de bioscoop. De winnende film (dit keer The Good, The Bad and the Ugly, Sergio Leone, 1966) wordt steeds de maandag voor de voorstelling bekend gemaakt.

2 muziek

Groningsch peil

Groningen: Huize Maas. Tijd: 22.00u. Entree: gratis. www.huizemaas.nl

Groningsch peil is een showcase festival van bands uit de stad en provincie Groningen. Er is nu ook een wekelijkse avond waarbij bands uit de regio zich kunnen presenteren voor groot publiek. Deze avond zal muzikaal worden omlijst door Mr Wallace en The Heatmachine. Het grote festival staat gepland voor eind oktober.

3 denkcafé

WikiLeaks, transparantie of terreur?

Rotterdam: Arminius. Tijd: 20.00u. Entree: gratis. www.arminius.nu

Zijn de onthullingen van WikiLeaks nu een zegen voor de democratie of een gevaar voor de rechtstaat? Hoort WikiLeaks bij de moderne eis om transparantie van de hedendaagse digitale samenleving of zit er toch ook een grens aan wat wel en niet op straat kan komen te liggen? Denkcafé met: prof. dr. Valerie Frissen, prof. dr. Ko Colijn en Francisco van Jole. Moderatie: Robin van den Akker (filosoof EUR).

4 muziek

Volsap concerten

Amsterdam: muzyQ. Tijd: 20.30u. Entree: 8-12,50 euro. www.volsap.nl

Volsap Foundation brengt een eigenzinnig programma van nieuwe muziek en improvisatie, door in Nederland wonende componisten. Het Hulst & Bouwhuisduo opent de concertserie met zelden gehoord werk van Dramm, Emmer & Kyriakides.

5 popfotografie

Popview 2011 & Olaf Heine

Groningen: Noorderlicht Fotogalerie. T/m 27 febr, wo-zo 12.00-18.00u. Entree: gratis. www.noorderlicht.com

In Noorderlicht zijn twee tentoonstellingen met popfotografie te zien. Popview 2011 toont het werk van genomineerden voor de Lex van Rossen Award 2011. Olaf Heines solotentoonstelling I Love You but I’ve Chosen Rock leest als een visueel dagboek met portretten van popgrootheden.

6 theater

Nacht

Leeuwarden: De Harmonie. Tijd: 20.30u. Kaarten: 12,50 euro. www.harmonie.nl

Moniek Merkx mixt in ‘Nacht’ twee Shakespeare klassiekers, ‘Midzomernachtdroom’ en ‘Macbeth’, tot een nieuw verhaal voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen.

7 muziek

Worteldiner

Rotterdam: restaurant Karakter. Boeken via 010-7370039. www.carrotmobrotterdam.nl

Actiegroep Carrotmob organiseert een drie-gangen ‘worteldiner’ bij het Rotterdamse restaurant Karakter. De eigenaren van Karakter investeren de opbrengst in zuinige verlichting.