Zwitserse bankiers: geen rood ondergoed

De Zwitsers houden van precisie en enig decorum, maar de kledingcode van de grote Zwitserse bank UBS gaat wel erg ver: geen rood ondergoed, geen zwarte nagellak, en zeker geen knoflook of uien eten.

In 44 pagina’s wordt de bankiers verteld wat ze moeten doen en laten. Mannen moeten iedere maand naar de kapper, vrouwen krijgen te horen welke parfums en welke kleur kousen aanvaardbaar zijn. Dames: houd uw teennagels kort, dan blijven de kousen langer goed, en zorg dat uw altijd een extra paar panty’s bij u heeft. Alle werknemers moeten een horloge dragen, want dat symboliseert „betrouwbaarheid en serieuze aandacht voor punctualiteit”. Ondergoed moet vleeskleurig zijn. En houd uw brilleglazen schoon, dan ziet u beter en vermijdt u een slordige indruk.

Nadat de kledingcode vorige maand openbaar werd en met hilariteit en ongeloof werd ontvangen, liet de bank gisteren weten dat hij zal worden aangepast, maar dat het principe blijft. De 157-jaar oude bank, een instituut in Zwitserland, opereert wereldwijd. Ook voor het optreden in andere landen zijn er gedetailleerde regels. In Rusland moet je goed tegen drank kunnen en mag je nooit een uitnodiging voor de sauna afslaan, in Latijns-Amerika is het onbeleefd om te vroeg te komen, en in de VS mag je nooit kritiek uiten op de president. (AP)