Woning commandant Westerbork wordt gerenoveerd

Het huis van waaruit commandant Albert Konrad Gemmeker tijdens de oorlogsjaren concentratiekamp Westerbork leidde, wordt gerenoveerd. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Welzijn, CDA) trekt daarvoor 1,6 miljoen euro, zo maakte ze gisteren bekend.

Het huis, dat al geruime tijd niet meer bewoond wordt, is ernstig verwaarloosd. Houten balken zijn verrot, het dak lekt overal. Bij de renovatie zal de woning worden overkoepeld met glas. De koepel moet het huis, volgens directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Westerbork, „duurzaam veilig stellen.”

Het project maakt deel uit van een groter plan om de geschiedenis van Westerbork met zoveel mogelijk authentieke elementen levend te houden. Eind jaren 60 waren bijna alle barakken verdwenen. Mulder: „Er werd niet eens gedacht aan herdenking. Voor de bewustwording over de geschiedenis is de bewaring van het commandantshuis enorm belangrijk.”

Vanuit kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 Nederlandse Joden afgevoerd naar vernietigingskampen. Na de oorlog werden er NSB’ers en SS’ers geïnterneerd, daarna worden er mensen uit Nederlands-Indië, ontheemd door de oorlog en de latere onafhankelijkheidsstrijd. Als laatste bood Westerbork onderdak aan enkele duizenden Molukkers; militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en hun gezinnen.

Het broze ‘huis van Gemmeker’ wordt niet algemeen toegankelijk voor publiek. Wel zullen er conferenties en discussieavonden worden gehouden.