Vicky, de hoop van Henk en Ingrid

WFA01T:PVV LIJST VOOR ZUID HOLLAND:ROTTERDAM;18JAN2011- PVV-leider Geert Wilders presenteert, in een zwaar bewaakte zaal de PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. Op de foto: De 24 jarige Vicky Maeijer, lijsttrekker Zuid HollandWFA/ks/str.Kees Spruijt
WFA01T:PVV LIJST VOOR ZUID HOLLAND:ROTTERDAM;18JAN2011- PVV-leider Geert Wilders presenteert, in een zwaar bewaakte zaal de PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. Op de foto: De 24 jarige Vicky Maeijer, lijsttrekker Zuid HollandWFA/ks/str.Kees Spruijt WFA KEES SPRUIJT

Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema garandeert ze „een vleugje glamour in de wat seksloze provinciepolitiek”. En volgens partijleider Geert Wilders brengt ze met haar team in Zuid-Holland „een boodschap van bevrijding, een boodschap van hoop. Hoop voor christenen en vrijzinnigen. Voor blank en zwart. Hoop voor Henk en Ingrid.”

Met trots presenteerde de PVV gisteren in Rotterdam de jongste lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen 2011: de 24-jarige Vicky Maeijer uit Capelle aan den IJssel. Afgestudeerd in internationaal en Europees publiek recht. Al vijf jaar loyaal medewerker van de PVV-fractie in de Kamer. Een niet onverdienstelijk marathonloper. Maar bovenal, zei Geert Wilders: „Symbool voor de jonge generatie bekwame en enthousiaste Zuid-Hollanders.”

De PVV-leider moest soms even met stemverheffing spreken. Buiten het zaaltje in Rotterdam-Zuid hadden zich enkele tientallen medewerkers van vervoerbedrijven uit de Randstad verzameld. Met fluitconcerten protesteerden ze tegen de PVV die hen, volgens een van de demonstranten, „in de steek had gelaten” bij de bescherming van het openbaar vervoer tegen de vrije Europese aanbesteding. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, lijstduwer voor de provinciale lijst in Zuid-Holland, beschouwt de concessie die de PVV op dit punt aan CDA en VVD deed als de prijs voor het dragen van medeverantwoordelijkheid. „We worden bijna een gewone partij”, verzuchtte hij gisteravond.

Voor Vicky Maeijer was er gisteren weinig gewoon. Op haar paasbest gekleed en enigszins nerveus hield de fractiemedewerkster voor een halfvol zaaltje haar eerste campagnespeech als lijsttrekker. „De politiek moet terug in de Staten, en de Staten moeten terug naar de burger”, zei ze. En: „De meeste moskeeën in Nederland staan in Zuid-Holland. De grootste moskee van West-Europa staat in Rotterdam. Genoeg is genoeg.”