Vergeefse zoektocht naar die ene goudvink

Leo Beenhakker moet als technisch directeur van Feyenoord al bijna twee jaar winkelen met een lege portemonnee. Hij wil zijn aflopende contract niet verlengen.

Leo Beenhakker werd bijna twee jaar gegeseld door de financiële situatie bij Feyenoord. De zwalkende ploeg van zijn oogappel Mario Been schreeuwde om versterkingen, maar de technisch directeur moest vissen in een vijver van voetballers die zo hun beperkingen hebben. Toch kreeg Beenhakker kritiek, omdat van de spelers die hij naar de Kuip haalde slechts een enkeling voldeed.

De raad van commissarissen van Feyenoord zou eigenlijk komende vrijdag over het aflopende contract van Beenhakker beslissen. Dat oordeel heeft de technisch directeur niet afgewacht. President-commissaris Dick van Well vergelijkt het vertrek van Beenhakker met zijn eigen terugtreden als voorzitter van de raad van bestuur van bouwconcern Dura Vermeer in oktober. „Wie eerlijk naar de toekomst kijkt, kan tot de conclusie komen dat het gezien zijn eigen leeftijd tijd is voor anderen.”

De aankondiging van het vertrek van Beenhakker komt voor Feyenoord op een ongelukkig moment. De ploeg van Mario Been hervat morgen de competitie met de klassieker tegen Ajax. „Dit is nooit een goed ogenblik”, zegt Van Well. „Maar we wisten dat dit rond de datum van onze vergadering zou rondzingen. Omdat hij zijn contract uitdient, hoeven wij geen vliegende haast te maken met zijn opvolging. Ik denk dat Beenhakker ons goed door een moeilijke periode heeft gesleept.”

Beenhakker keerde in februari 2009 als onbezoldigd technisch adviseur terug bij de club die hij eerder diende als jeugd- en hoofdtrainer. „Ik noem het niets, ik heb niets en ik hoef niets”, zei de flamboyante Rotterdammer bij zijn aantreden. Want zijn toenmalige werkgever, de Poolse voetbalbond, zat niet te wachten op een dubbelfunctie van zijn bondscoach. Beenhakker werd in september van dat jaar ontslagen en trad meteen als technisch directeur in dienst van zijn zwalkende jeugdliefde.

Beenhakker stelde dat hij de roep van Feyenoord niet kon weerstaan. De club „zit in het bloed”, net als „die kleine”, zijn koosnaam voor trainer Been. Beenhakker, die Feyenoord in 1999 naar het laatste landskampioenschap van de club leidde, wilde opnieuw een titel vieren op de Coolsingel, zelfs als hij met een rollator naar de huldiging moest komen.

Maar de zoektocht naar versterkingen bleek bijna onmogelijk, omdat Feyenoord voor elke uitgave boven de 50.000 euro toestemming nodig heeft van de KNVB. Het salarisbudget voor de profvoetballers daalde van 19,5 miljoen euro in het vorig seizoen naar 12 miljoen euro voor dit seizoen. „En ook volgend seizoen hebben we geen ruimte om te investeren”, zei Beenhakker in oktober.

De technisch directeur kreeg bij het aantrekken van Dani Fernández en Sekou Cissé nog financiële hulp van investeerder Pim Blokland. De Rotterdamse ondernemer is nu bekend als het gezicht van de tien vermogende ‘Vrienden van Feyenoord’ die in oktober de schuld van Feyenoord met een investering van 17 miljoen euro terugbrachten tot 26 miljoen euro. De mede door Blokland gefinancierde spelers hebben nu hardnekkige blessures.

Beenhakker zocht in binnen- en buitenland naar „die ene goudvink” die Feyenoord weinig zou kosten en veel zou opleveren, maar slaagde niet. Huurlingen als Aleksandar Ignjatovic, Stefan Babovic en Fedor Smolov hebben de club roemloos verlaten. Michael Lumb, Ruben Schaken en Adil Auassar spelen vaker niet dan wel. Dat kwam Beenhakker ook binnen de club op kritiek te staan. Hij uitte zijn onvrede, maar stuitte op onbegrip van algemeen directeur Eric Gudde en financieel directeur Onno Jacobs, die waken over de financiële genezing van de club.

Een landstitel is intussen ver weg voor Feyenoord, dat met een veredelde juniorenploeg dertiende staat in de eredivisie. Beenhakker moest in oktober zelfs uitleggen waarom de club geen maatregelen nam na de 10-0 tegen PSV, de grootste nederlaag in de clubgeschiedenis. Been had in kleedkamer zijn functie ter beschikking gesteld, maar Beenhakker haalde hem over te blijven. Nog geen drie maanden later heeft Don Leo zelf wel genoeg van Feyenoord.

    • Michiel Dekker