Uitgelicht

Belgische soldaten voor keizerin en Mexico. Canvas, 20.40u. Wat hebben een plein in Oudenaarde, een veldslag in Mexico en een Belgische prinses met elkaar te maken? Heel veel, ontdekt Sven Speybrouck. Het jaar 1864: meer dan 1500 Belgische soldaten verzamelen in de kazerne van Oudenaarde, vlakbij het huidige Tacambaro-plein. Ze melden zich aan voor het vrijwilligersleger van Keizerin Charlotte. Hoe de lievelingsdochter van Leopold I, prinses Charlotte, het als lid van het Belgische koningshuis tot keizerin van Mexico geschopt heeft, laat Sven zich graag uitleggen door een royalty watcher. Voor de volledige ontrafeling van het Tacambaro-geheim steekt hij daarna de oceaan over, naar Mexico. Een Mexicaanse schone neemt hem mee op een lange rit door haar land. Ze ondernemen dezelfde tocht als de Belgische soldaten 150 jaar geleden, maar dan niet te voet en zonder de ontberingen. De tocht van het vrijwilligersleger ging van Mexico City over Morelia tot het dorpje Tacambaro. En dat allemaal voor de Belgische prinses, keizerin Charlotte, en haar gemaal Maximiliaan van Oostenrijk. © VRT 2010

Film

The Sisterhood of the Travelling Pants (Ken Kwapis, 2005, VS). Romantische tienerkomedie over de wederwaardigheden van vier 16-jarige vriendinnen die tijdens hun zomervakantie een en dezelfde spijkerbroek uitwisselen. Net 5, 20.30-22.55u.

Ronin (John Frankenheimer, 1998, VS). Ouderwets degelijke actiethriller kent vele achtervolgingen per auto en een hoofdrol van Robert De Niro als werkloze spion. Speelt grotendeels in Parijs. Veronica, 20.30-22.50u.

Joe Somebody (John Pasquin, 2001, VS). Povere komedie met Tim Allen als vernederde kantoorklerk die voor zichzelf gaat opkomen. Ook met James Belushi. RTL7, 22.30-0.20u.

Trust the Man (Bart Freundlich, 2005, VS). Halfbakken, Woody Allen-achtige romantische komedie over neuroses in Manhattan. Met Julianne Moore als succesvol actrice en David Duchovny als haar gefrustreerde echtgenoot annex huisman. Ook met Billy Crudrup en Maggie Gyllenhaal. BBC1, 0.35-2.10u.

Actualiteiten

De wereld draait door. In de serie DWDD recordings zingt Jan Smit een lied dat voor hem belangrijk is. Verdere gasten Remco Campert en Ronald Giphart, tafelheer is Arie Boomsma. Pien Feith zingt een lied van haar nieuwe album Dance on Time. Ned.3, 19.30-20.25u.

Nieuwsuur. Reportage over de drugsstrijd in Helmond met commentaar van de eigenaar van een meermaals in brand gestoken koffieshop aldaar. Duitse trainers die in de provincie Kunduz Afghanen een politieopleiding hebben gegeven praten over hun ervaringen. Een nieuwe onthulling uit de WikiLeaks-documenten en een gesprek in de studio met Frans Timmermans, destijds staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, over het handelen van de ambtenaren van Buitenlandse Zaken die de Amerikaanse ambassadeur adviseerden Wouter Bos onder druk te zetten inzake de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan. Ned.2, 22.00-22.45u.

MaDiWoDoVrijdagShow. Gasten zijn Albert Verlinde en de finalisten van The Voice of Holland: Ben Saunders, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Leonie Meijer. Ned.3, 22.00-22.50u.

Pauw & Witteman. Priester Antoine Bodar vertelt over zijn eenmalige, katholieke glossy Antoine die op 20 januari verschijnt. Ned.1, 23.05-23.55u.

Informatief

Edward VIII. und die Nazis - Mythos und Wahrheit. Historische documentaire over Edward VIII, die troonsafstand deed omdat hij wilde trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Hij blijkt echter met de nazi’s te hebben afgesproken dat hij alsnog koning zou worden als zij Engeland zouden hebben veroverd. ZDF, 20.15-21.00u.

Stinkend, beroemd en dakloos. Model Kim Feenstra, acteur Tim Haars, bokskampioene Esther Schouten en acteur Chris Tates moeten zich handhaven tussen de daklozen. Chris wordt op sleeptouw genomen door een dakloze die hij ontmoet heeft in het Instroomhuis van het Leger des Heils. Tim wil werken bij een cateringbedrijf dat gerund wordt door daklozen. Kim zwerft met buddy Jaap uren over straat op zoek naar een slaapplek maar alle opvang zit vol. Ze eindigen uiteindelijk op een plek waar Kim per se wil blijven, maar Jaap met al zijn ervaring vindt het helemaal niets. Ned.3, 20.25-20.55u.

Publiek geheim. Serie historische documentaires, vanavond over de meer dan 1500 Belgische soldaten die zich in 1864 in de kazerne van Oudenaarde verzamelden om als vrijwilliger te vechten in het leger van Charlotte, dochter van de Belgische koning Leopold 1, die door haar huwelijk met de Oostenrijkse aartshertog Maximilaan, een jongere broer van keizer Frans Jozef I uiteindelijk keizerin van Mexico was geworden met de hulp van Franse troepen. Het keizerrijk werd al snel belaagd door de republikeinse troepen van president Benito Juárez. Canvas, 20.40-21.10u.

Opium. Cornald Maas praat over het kunstaanbod met Clairy Polak, kunstenaar Jasper Krabbé en schrijfster Maria Goos. Met aandacht voor de voorstelling Expats van Het Toneel Speelt en in het bijzonder de ontwikkeling van acteur Daan Schuurmans de laatste tien jaar. Naar aanleiding van de verfilming van Annejet van der Zijls roman Sonny Boy vertelt Maria Goos over het geheim van een goede boekverfilming. Ook een bespreking van de tentoonstelling van de figuratieve schilderijen van Wim Oepts in de Kunsthal.Ned.2, 20.55-21.25u.

Koppen XL. Aflevering: Het leven zoals het is... psychiatrie. Voor het eerst kreeg een televisieploeg toestemming om een maand lang te filmen in een van de bekendste psychiatrische ziekenhuizen van Neuchâtel, Zwitserland. Mensen met neurosen, psychosen, zware depressies, borderline worden er behandeld. De camera volgt de verpleegkundigen en artsen in hun werk. Ook patiënten vertellen vrijuit over hoe zij de psychiatrie ervaren. En al snel filmt de ploeg een eerste crisis. Eén, 21.25-21.55u.

De rechtbank. Documentaireserie die zich afspeelt in en om de rechtszaal. De elf rechters die zich voor deze serie laten volgen, praten openhartig over hun vak. Kinderrechter Mirjam Oostendorp moet oordelen over de 17-jarige J. die de boel kort en klein sloeg omdat het eten in de instelling waar hij een agressiebehandeling ondergaat, hem niet aanstond. Wielrenner Kip procedeert tegen de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie die hem de A-status onthoudt, waardoor hij circa 14.000 euro per jaar uitkering misloopt. Hij stelt dat de reglementen zonder zijn weten zijn aangescherpt. Ned.1, 22.30-23.05u.

Kara Tointon: don’t call me stupid. De Britse actrice Kara Tointon, bekend van haar rol in de BBC soap EastEnders en winnares van Strictly Come Dancing 2010 heeft een ernstige vorm van dyslexie. Tointon vraagt zich af in hoeverre deze beperking haar leven en haar carrière beïnvloedt. Zij wordt getest, krijgt specialistische hulp en ontmoet andere dyslectische jongeren die zich evenals Tointon vaak dom voelen. BBC 1, 23.35-0.35u.