Tweeling als minisekte

L.A. Raeven: de één geen doperwtje meer dan de ander. Foto NTR
L.A. Raeven: de één geen doperwtje meer dan de ander. Foto NTR

Het uur van de wolf: L.A. Raeven, De verbeelding voorbijNed. 2, 23.00-24.00 uur.

De tweeling Liesbeth en Angelique Raeven (Heerlen, 1971) maakt kunst over hun leven. Over beide dingen is een documentaire gemaakt: L.A. Raeven, De verbeelding voorbij. Lisa Boerstra volgde de tweeling een aantal jaren en destilleerde uit het materiaal een film die nooit lang genoeg kan zijn. De tweeling is zo boeiend dat de film altijd te kort zal lijken, Dat geldt zeker voor de verkorte versie die de NTR vanavond uitzendt.

Op oude 8-millimeterfilmpjes zien we hen als kind, van vlak na de geboorte tot aan de puberteit, waarin ze een eetstoornis ontwikkelden. Toen hielden ze precies in de gaten wie wat at – de een mocht geen doperwtje meer eten dan de ander. Nu loten ze over van alles: wie mag welk jasje aan, wie moet een vervelend telefoontje plegen.

Zijn ze één of twee personen? Dat is de vraag die tweelingen zo fascinerend maakt, of ze nu eeneiig, twee-eiig of siamees zijn. Praat je over hen in enkelvoud of in meervoud? De meeste mensen is het niet gegeven om zo één te zijn met iemand dat er verwarring ontstaat. Eens een individu, altijd een individu. Tweelingen krijgen die kans wel.

Maar in het geval van de tweeling Raeven verliest het idee snel zijn romantiek. Tijdens de film wordt duidelijk dat in ieder geval Liesbeth geen zin meer heeft in symbiose. Ze noemt het intensief samenleven en werken met haar zus een sekte. Zij is de onderdanige helft van de tweeling die nu in opstand is gekomen. Ze heeft een vriend en ze wil een kind. Maar helemaal los maakt ze zich niet van haar zus.

De zussen spreken angstaanjagend onverbloemd over zichzelf en elkaar, wat hun verhouding alleen maar geheimzinniger maakt – er is geen verklaring te verwachten, geen onthulling, geen ontknoping.

Het werk van de tweeling komt er wat bekaaid van af, zeker in deze korte versie. De tweeling vergelijkt de moeite die het kost om voor hen als tweeling een eigen identiteit te ontwikkelen met de problemen van iedereen. Conformisme is immers ook voor eenlingen de norm, zeker als het gaat om schoonheid. Hun nieuwste werk, A Dream, zal te zien zijn op het Filmfestival Rotterdam.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter