Specialisten eens met vast budget

De vrij gevestigde medisch specialisten hebben gisteren ingestemd met een beperking van hun honorarium. Hun belangenvereniging, de Orde van Medisch Specialisten, had een akkoord hierover gesloten met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD).

Volgens de overeenkomst wordt het inkomen van een specialist maximaal 300.000 euro en krijgen medisch specialisten een totaal bedrag – 2 miljard euro in 2012 – dat jaarlijks met 2,5 procent groeit. Dat is minder dan de groei in de afgelopen jaren. In ruil daarvoor blijven medisch specialisten in elk geval tot 2015, vrije ondernemers. Daardoor behouden ze hun fiscale voordelen.

Beide partijen hopen dat het akkoord het einde inluidt van de vele rechtszaken van specialisten tegen het ministerie. Voortaan krijgen ziekenhuizen een vast budget. Het ziekenhuis sluist dat bedrag door aan een collectief van specialisten dat het onderling moet verdelen. Van het geld is een kwart inzetbaar voor flexibele beloning. Zo kunnen bijvoorbeeld artsen met veel en onregelmatige werkuren meer verdienen dan collega’s met regelmatig werk.

Specialisten die de ledenbijeenkomst van de Orde gisteren bijwoonden, zeggen dat een grote meerderheid van de circa 550 aanwezigen voor het akkoord stemde. Alleen ‘grootverdieners’ en specialisten met een kliniek zouden bezwaren hebben.

Milco Linssen, oprichter van de Stichting Bezorgd, waar activistische specialisten bij zijn aangesloten, is teleurgesteld dat de artsen hebben ingestemd. „Medisch specialisten realiseren zich niet dat hun zelfstandigheid niet is gewaarborgd. Vanaf 2015 zijn zij vogelvrij.” Hij voorziet ruzie tussen specialisten en met ziekenhuizen.