Akkoord specialisten belangrijke stap

De medisch specialisten hebben gisteravond ingestemd met beperking van het budget voor hun beroepsgroep. Dat meldt de Orde van Medisch Specialisten. Negen van de tien leden stemde tijdens een algemene ledenvergadering voor het akkoord tussen minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) en de Orde.

Het akkoord houdt in dat een specialist niet meer dan 300.000 euro per jaar mag verdienen. Het totaalbudget voor het jaar 2012 is op een maximum van twee miljard euro vastgesteld. Het mag daarna beperkt stijgen, met maximaal 2,5 procent per jaar. De maatregelen volgen op een forse budgetoverschrijding in 2009: toen werd het budget, dat op 2 miljard euro lag, met honderden miljoenen overschreden.

Dat de specialisten instemmen is een “belangrijke stap”, zegt NRC-gezondheidsredacteur Frits Baltesen:

“Aan een jarenlange strijd tussen de specialisten en het ministerie komt nu een einde. Dat Frank de Grave de nieuwe voorzitter is van de Orde speelt een rol. Hij kent de klappen van de zweep in de politiek en is een partijgenoot van
VVD-minister Schippers.”

Baltesen benadrukt dat over de details van de budgetbeperking nog onderhandeld moet worden:

“Het is een akkoord op hoofdlijnen, dat soms nogal vaag is. Er liggen mogelijk nog een aantal punten waarover gesteggeld gaat worden. Maar dat er een plafond aan het salaris van de medisch specialisten komt is nu zeker.”

    • Pim van den Dool