Soedanese oppositieleider gearresteerd

In Soedan is oppositieleider Hassan al-Turabi gearresteerd. Aanleiding vormt waarschijnlijk de oproep van zijn partij om een volksopstand te beginnen als de regering de prijsverhogingen niet terugdraait.

Vrees voor islamitische invloed
De islamitische leider Turabi werd gisteren samen met een ander partijlid door bewapende politie meegenomen. De arrestatie volgde op het dreigement dat de oppositiepartij de straat op zou gaan, wanneer de regering haar minister van Financiën niet zou laten vallen. Khartoem vreest voor de islamitische invloed van Turabi. Veel van zijn aanhangers nemen in het leger en veiligheidsdiensten belangrijke posities in.

Protesten
De prijsverhoging van olie en basisproducten hebben gezorgd voor studentenprotesten in het noorden van Soedan.

Eerder opgepakt
Vorig jaar zat de 78-jarige Turabi ook al vast, toen hij de regeringspartij van president Omar al-Bashir van fraude had beschuldigd. Turabi was ideoloog achter de militaire staatsgreep die president Bashir in 1989 aan de macht bracht, maar hij is inmiddels een van diens felste tegenstanders geworden.