Soedan houdt oppositieleider Turabi aan

De Soedanese regering heeft vanmorgen de oppositieleider van het land, Hassan al-Turabi, laten arresteren nadat hij in een vraaggesprek had gezegd dat een volksopstand zoals in Tunesië vorige week ook in Soedan „waarschijnlijk” is.

Ook acht andere functionarissen van Turabi’s partij werden door veiligheidsagenten aangehouden. Sommigen van hen hadden gezinspeeld op een volksopstand als de regering van president Omar Hassan al-Bashir recente prijsverhogingen van voedsel niet ongedaan zou maken.

Soedan heeft onder meer te kampen met een snel toenemende inflatie. Bovendien dreigt de regering binnenkort veel olie-inkomsten mis te lopen door de naderende onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, waar zich de meeste olievelden bevinden.

Eerder deze maand zag de regering zich genoopt de subsidies te verminderen op brandstof maar ook op eerste levensbehoeften als suiker. Die verhogingen leidden de afgelopen dagen in het noorden van het land ook al tot protesten. In die omstandigheden heeft de recente onrust in Tunesië tot extra nervositeit geleid bij het bewind van Bashir.

De 78-jarige Turabi had gisteren in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP verklaard dat een opstand zoals in Tunesië zich heel wel in Soedan kan herhalen. „Dit land heeft andere opstanden van de bevolking gekend in het verleden”, aldus Turabi. „Wat er in Tunesië is gebeurd is een herinnering. Het is waarschijnlijk dat zoiets zich in Soedan voordoet. Als het zich niet voordoet zal er een bloedbad zijn, want het hele land is bewapend.”

Turabi, die altijd aanhanger is geweest van een fundamentalistische uitleg van de islam, gold aanvankelijk als inspirator van Bashir, toen die in 1989 via een staatsgreep aan het bewind kwam.

Eind jaren 90 raakten beiden met elkaar in conflict. Turabi is sindsdien herhaaldelijk gearresteerd. (AFP, Reuters)