Politieke verwarring na opstappen Tunesische ministers

Een advocaat protesteert gisteren tegen deelname van de regeringspartij aan de nieuwe Tunesische interim-regering. Foto Reuters.

Vier ministers stappen uit de gisteren aangetreden Tunesische interim-regering. Dat melden verschillende internationale persbureaus. Drie van de ministers zijn gelieerd aan de vakbond Algemene Unie van Tunesische Arbeiders, één is lid van een oppositiepartij. De ministers gelden als tegenstanders van de gevluchte president Ben Ali.

Volgens persbureau Reuters zijn de ministers er ongelukkig mee dat oud-bewindslieden van Ben Ali in de nieuwe interim-regering zijn opgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de vakbond gezegd. Het klopt inderdaad dat de interim-regering gedomineerd wordt door oude gezichten, zegt Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad:

“In Tunesië is opnieuw protest omdat, hoewel Ben Ali weg is, de belangrijkste ministers allemaal dezelfde zijn. Het opstappen van de ministers tekent de politieke verwarring die er in Tunesië nog altijd bestaat. De vraag is welke kant het op gaat: blijft het regime of krijgt Tunesië een meer democratisch bewind.”

Wat de gevolgen van het opstappen van de ministers zijn, valt volgens Roelants moeilijk te voorspellen:

“Het kan zijn dat andere ministers er ook uitstappen en dat de regering vandaag nog valt. Voor premier Ghannouchi is de vraag nu of hij zich kan handhaven met zijn politieke vriendjes.”

Het nieuws over de opgestapte ministers komt nadat de oproerpolitie vanochtend opnieuw traangas inzette tegen demonstranten in de Tunesische hoofdstad Tunis. Zo’n tweehonderd mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe interim-regering.

De demonstranten waren vanochtend onderweg naar het ministerie van Binnenlandse Zaken toen de politie ingreep en traangas tegen de menigte inzette. Helikopters cirkelen boven de hoofstad om de veiligheidssituatie in de gaten te houden.

Premier Ghannouchi, die het aantreden van de nieuwe interim-regering gisteren bekendmaakte, verdedigde vanochtend zijn beslissing om ministers van Ben Ali te benoemen. Volgens Ghannouchi “hebben we ze in deze fase nodig”. Hij zei tegen een Frans radiostation dat Tunesië nu een “tijdperk van vrijheid” betreedt en vroeg zijn bevolking de interim-regering de kans te geven een “programma van hervormingen” door te voeren.

    • Pim van den Dool