President en premier Tunesië verlaten partij, blijven in functie

Protestors react during a rally against the Constitutional Democratic Rally, RCD, party of Ben Ali in the center of Tunis, Tuesday, Jan. 18. 2011. Four ministers quit Tunisia's day-old government on Tuesday, undermining its hopes of quelling unrest by sharing power with members of the opposition to the old regime. Clashes broke out in central Tunis around the time the resignations were announced, as police fought off protesters demanding that the new cabinet be purged of the old guard that served Ben Ali. (AP Photo/Salah Habibi) Foto AP

De interim-president en premier van Tunesië hebben hun lidmaatschap van de heersende partij van het land, de Democratic Constitutional Rally opgezegd, om zo tegemoet te komen aan de wensen van de oppositie en vakbondsleden. Die dreigen de interim-regering te laten vallen. Wel blijven ze allebei in hun functie als president en premier. Dit meldt persbureau Reuters op basis van de Tunesische staatstelevisie. Het gaat om de partij van de gevluchte oud-leider Ben Ali.

De staatstelevisie meldde dat het ontslag van president Fouad Mebazza en premier Mohamed Ghannouchi een poging is om de staat te scheiden van de partij. Vandaag waren er protesten tegen de nieuw gevormde regering, die één dag oud is. De politie zette traangas in. Protestanten willen dat de heersende Democratic Constitutional Rally minder macht krijgt.

Eerder vandaag stapten vier ministers uit de interim-regering. Volgens Reuters zijn ze er ongelukkig mee dat oud-bewindslieden van Ben Ali in de nieuwe interim-regering zijn opgenomen. Drie van de opgestapte ministers zijn gelieerd aan de vakbond. Vakbondsleider Abid Briki verklaarde dat de stap niet betekent dat de drie terugkeren in de interim-regering. De eis blijft volgens hem dat er geen ministers uit de regering van Ben Ali in het nieuwe kabinet zitten.

    • Dirk-Jan Zom