Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Partij beslist vandaag over lot Ierse premier

Ierse premier Brian Cowen.
Ierse premier Brian Cowen. Foto Reuters / Cathal McNaughton

Op een geheime stemming vandaag beslissen de parlementsleden van de Ierse coalitiepartij Fianna Fáil of zij partijleider Brian Cowen steunen of niet. Minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin zegde het vertrouwen in hem op en zal vandaag tegen stemmen.

‘Premier overleeft stemming’
Verwacht wordt dat de Ierse premier de vertrouwensstemming zal overleven. Een kwart van alle parlementariers moet het vertrouwen in hem opzeggen om hem als partijleider te ontslaan.

BBC-correspondent Mark Simpson zegt dat de aanhangers van Cowen vertrouwen op een gemakkelijke overwinning:

“Maar dat kan veranderen wanneer Brian Lenihan, minister van Financiën, besluit zich aan te sluiten bij Martin en zich tegen Cowen keert. Eén van de ongeschreven regels in de politiek is dat de premier kan overleven met één minister in het kabinet tegen hem, maar twee is potentieel fataal” - Mark Simpson, BBC

Premier Cowen wil door
Cowen wil de partij blijven leiden tijdens de verkiezingen, die vermoedelijk in maart worden gehouden. Volgens Martin staat daarmee de toekomst van de partij op het spel. Cowen staat onder druk vanwege de manier waarop hij de financiële crisis heeft aangepakt. Fianna Fáil, die het land met een kleine onderbreking sinds 1987 leidt, staat er slecht voor in de peilingen en dreigt in de oppositie te belanden.