Partij beslist vandaag over lot Ierse premier

Partijleider Brian Cowen van Fianna Fáil vecht voor zijn politieke carrière.

Tijdens een geheime stemming vandaag beslissen de parlementsleden van Fianna Fáil over de toekomst van de Ierse premier Brian Cowen. De partijleider van de regeringspartij vecht voor zijn politieke carrière nadat de minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin het vertrouwen in hem opzegde. Martin is prominent lid van Fianna Fáil en concurrent van Cowen.

De parlementsleden van Fianna Fáil moeten in de vergadering aangeven of zij Cowen nog steunen als partijleider. Cowen wil de partij blijven leiden tijdens de verkiezingen, die waarschijnlijk in maart worden gehouden. Volgens Martin zal dat de doodsteek zijn voor Fianna Fáil. De partij, die het land met een kleine onderbreking al sinds 1987 leidt, staat er ongekend slecht voor in de peilingen en zal zeker in de oppositie belanden. (NRC)