Opnieuw zelfverbrandingen in Egypte

Politieagenten bij het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken, waar een man zichzelf gisteren in brand stak. Foto Reuters.

In Egypte hebben drie mensen vandaag geprobeerd zichzelf in brand te steken. Zij lijken het voorbeeld te volgen van een Egyptische man die zich gisteren voor het parlement in brand zette.

Het is niet zeker dat de zelfverbrandingen een immitatie zijn van de Tunesiër die zichzelf op 17 december in brand stak. Zijn daad leidde tot een wekenlange volksopstand die president Ben Ali dwong het land te verlaten. Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, is de situatie in beide landen niet vergelijkbaar:

“Net als Tunesië heeft Egypte een verstard regime, een oude leider en een hoge werkloosheid. Maar verder zijn de omstandigheden verschillend. Tot nu toe hebben we in Egypte geen protesten tegen werkloosheid gezien. De zelfverbranding van gisteren had ook een ander doel dan protest tegen het regime: de man protesteerde omdat het hem verboden was goedkoop brood door te verkopen.”

Een man uit Alexandrië overleed vanmiddag nadat hij zichzelf in brand zette in Alexandrië. Volgens officials was de man werkloos en leed hij aan depressies.

Een andere man die zichzelf vandaag in Caïro in brand stak is volgens internationale persbureaus een Egyptische advocaat. Hij voerde de daad uit voor het kantoor van de premier in het centrum van Caïro. Volgens ooggetuigen was het vuur dat de man omringde snel geblust. Anonieme officials lieten Reuters weten dat hij geprotesteerd zou hebben tegen de politie, die volgens de man te weinig werk maakt van de vermissing van zijn dochter.

Een tweede man uit Caïro deed vanochtend een poging zichzelf aan te steken, maar de politie wist dat te verhinderen. Over het motief van deze man is niets bekend.

    • Pim van den Dool