Onderzoek preventief fouilleren

Drie ombudsmannen gaan meelopen bij preventieve fouilleeracties van de politie.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en de ombudsmannen van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam willen burgers uithoren over hun ervaringen bij preventieve fouilleeracties. Ze willen onder meer te weten komen of mensen zich door deze acties veiliger voelen. Een van de belangrijkste vragen van het onderzoek is hoe de politie mensen selecteert zonder te discrimineren.

Brenninkmeijer heeft op zijn website ook een meldpunt geopend waar burgers tot 1 maart hun ervaringen met preventief fouilleren kunnen delen. De ombudsmannen willen politie en justitie uiteindelijk helpen bij het goed uitvoeren van fouilleeracties. De resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepresenteerd in een rapport. (Novum)

Ben je zelf weleens preventief gefouilleerd en wil je daar iets over kwijt. Vul dan het formulier in op www.nationaleombudsman.nl/meldpunt-fouilleren