Beelden: Nederlandse schaker Giri (16) verslaat Carlsen

Schaaktalent (15) Anish Giri en zijn vader Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 30-7-2009
Schaaktalent (15) Anish Giri en zijn vader Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 30-7-2009

De Nederlandse grootmeester Anish Giri (16) heeft gisteravond voor een stunt gezorgd door op het Tata Steel-schaaktoernooi (voormalig Hoogovens-toernooi) titelverdediger en nummer 1 van de wereld Magnus Carlsen te verslaan. De Noor, ook pas twintig, werd met wit verslagen door de Rijswijkse grootmeester in 22 zetten. Carlsen had nog nooit in zijn leven een partij verloren van iemand die jonger is dan hij, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Bekijk hier het wedstrijdverslag:

TATA STEEL CHESS DAILY - Round 3 2011 from freshmen media on Vimeo.

Giri had in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag nog moeite om zichzelf te vergelijken met Carlsen.

“Dat doet iedereen nu en ik zag op internet zelfs al grafieken waarin onze progressie vergeleken werd. Maar iemand kan tot zijn veertiende net zo snel als Carlsen gaan en dan is het ineens op. Of iemand blijft zich verbeteren tot zijn dertigste. Mijn ontwikkeling verliep heel vreemd. Eerst was het niets bijzonders, toen ik in Japan woonde schaakte ik zelfs bijna niet, en daarna ging het heel snel.”

Lees het interview met Arish Giri van Dirk Jan ten Geuzendam van afgelopen zaterdag in de digitale editie.

    • Bart Hinke