Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mobiele providers niet blij met personal hotspot

Mobiele bellers kunnen hun smartphone makkelijk gebruiken als wifimodem voor hun andere apparaten. Niet alle providers zijn blij met deze ‘personal hotspots’: alleen Vodafone heeft nu een abonnement voor modemgebruik.

Een wifi hotspot in Android 2.2Een wifi hotspot in Android 2.2

Even tellen… wat zit er aan apparatuur in de tas van de moderne reiziger? Een laptop, tabletcomputer, smartphone, misschien wel een camera met wifi-verbinding waarmee je foto’s en filmpjes rechtstreeks uploadt naar YouTube of Flickr. Of je wilt even je collega internettoegang geven om z’n mail te checken op een eigen computer. Met de nieuwe versies van Android en straks ook de iPhone wordt het een stuk eenvoudiger om al die apparaten te voorzien van internet via één gedeelde mobiele dataverbinding. Android 2.2 en naar verwachting ook iOS 4.3, het volgende besturingssysteem van de Apple smartphone, kunnen de telefoon met één druk op de knop veranderen in een draadloos netwerk. Er kunnen tot maximaal vijf apparaten tegelijk worden aangesloten.

Tethering
Tethering is de term die daarvoor wordt gebruikt. Letterlijk: aanspannen, de 3G-verbinding van de telefoon gebruiken als modem. Dat kon al een tijd via usb-kabel of via bluetooth. Maar nu wifi standaard is op een smartphone, is tethering via het draadloze netwerk veel simpeler. En dat is goed nieuws voor de consument, want wie bijvoorbeeld onderweg zijn tabletcomputer wil gebruiken, hoeft niet per se een apart data-abonnement af te sluiten. Inloggen op je eigen wifinetwerk scheelt dus geld en biedt meer flexibiliteit. Wel een nadeel: de  batterij van de telefoon loopt sneller leeg.

Niet zo onbeperkt
De Nederlandse providers kijken met gemengde gevoelens naar de opmars van ‘personal hotspots’. T-Mobile staat tethering in de algemene voorwaarden niet toe, ook al wordt er ‘onbeperkt internet’ aangeboden – er is geen datalimiet maar de snelheid wordt teruggeschroefd bij excessief gebruik. Er wordt op tethering gecontroleerd, zegt de woordvoerster, maar niet erg streng. Als iemand dag en nacht de dataverbinding van zijn telefoon gebruikt is dat ‘verdacht’. Zo’n persoon kan door T-Mobile worden „aangesproken”. Maar dat is een zeldzaamheid, erkent het bedrijf.

KPN heeft tethering ook verboden in de gebruiksvoorwaarden: „Om te voorkomen dat een kleine groep extreem veel data verbruikt door tethering en dit ervoor zou zorgen dat we geen laagdrempelige prijs meer kunnen hanteren, hebben we besloten tethering niet toe te staan”, aldus een KPN-woordvoerder.
Het gevoelige punt is het zogenoemde flatfee-abonnement: als je mobiele bellers de ruimte geeft om onbeperkt te internetten op andere apparaten, stijgt het dataverbruik. Maar nu KPN een vast aantal MB’s hanteert bij de goedkoopste abonnementen, overweegt de provider tethering toch weer toe te staan. „Al dan niet tegen bijbetaling”, aldus KPN.

Vodafone Modem
Vodafone heeft als enige provider een apart abonnement waarbij je de telefoon wel als modem kunt gebruiken. Voor 15 euro extra – en een tientje per gigabyte – is het persoonlijke draadloze netwerk te creëren. „Personal wifi kan prima via een 3G-verbinding”, aldus Vodafone. De snelheid van de dataverbinding via de telefoon is wel lager (7,2 megabit per seconde) dan die van het mobiel breedband abonnement voor laptops (28,8 Mbit/s). Opvallend: ondanks de populariteit van apparaten als de iPad  heeft geen van de providers heeft nog plannen voor een gecombineerd data-abonnement voor smartphone en tablet pc.

iPad en PlayBook
Het tethering-slot van veel providers is meestal te omzeilen met extra software of een ‘kraak’ van de besturingssysteem. Het is lastig, zo’n apparaat dat functies heeft die je geacht wordt niet te gebruiken. Zeker omdat niet alleen de providers, maar ook de elektronicafabrikanten er nog niet uit zijn wat ze met tethering aanmoeten. Draadloze tethering valt niet te blokkeren, maar Apple liet bij de iPad wel bewust de functie achterwege om  de iPhone via usb of bluetooth te gebruiken. Research in Motion, maker van de BlackBerry, gaat bij zijn PlayBook tabletcomputer wel toestaan om de BlackBerry telefoon als modem te gebruiken.
Het beste resultaat haalt de mobiele reiziger met een apart 3G-modem. Een gadget die dat kan is de MiFi, waarvan in de VS  binnenkort ook een 4G-versie verschijnt: de ontwikkeling van deze snelle mobiele netwerken ligt in Amerika ver voor op Europa.
http://www.youtube.com/watch?v=Pbri1ZfV4CE