Mediawaakhond voor EU bepleit

D66 pleit voor een Europese mediawaakhond die ieder jaar rapporteert over de stand van de persvrijheid in elk van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Dit voorstel werd gisteren gedaan door de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66). Zij vindt dat Europa actiever moet optreden ter bescherming van grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting.

„Als er sprake is van een kartel of van illegale staatssteun komt de Europese Commissie met de lichte infanterie binnen”, zei In ’t Veld vanmorgen telefonisch vanuit Straatsburg, waar het Europees Parlement vergadert: „Kroes kreeg zelfs Bill Gates op de knieën”, zegt zij over de boetes die de eurocommissaris oplegde aan Gates’ bedrijf Microsoft. „Die houding contrasteert nogal met de manier waarop Europa een andere kant op kijkt als met de grondrechten een loopje wordt genomen. Het is allemaal een kwestie van politieke wil.”

Die wil is nu volgens haar aanwezig. De omstreden Hongaarse mediawet „heeft veel landen duidelijk gemaakt dat er iets moet gebeuren”. In ’t Veld stelt voor om het bestaande Europees Agentschap voor de Grondrechten hiermee te belasten. „Dat zou bij wijze van spreken morgen al kunnen, er is geen nieuwe wet voor nodig.”

Volgens In ’t Veld is het grote voordeel „dat we met zo’n jaarlijkse monitor van alle lidstaten weg komen van de eeuwige discussie over individuele landen.” Debatten in het Europees Parlement over het mediabeleid in Italië, Tsjechië en nu Hongarije verlopen vaak moeizaam omdat algemene kritiek wordt vertaald als een specifieke aanval op de regering. „We moeten proberen dat partijpolitieke eruit te halen”, zei In ’t Veld. „Op mijn voorstel werd alom instemmend gemompeld.”

Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) onderzoekt of de Hongaarse mediawet in strijd is met de Europese regels over vrijheid van meningsuiting en pluriformiteit binnen de media. Zij zei gisteren dat de wet „op het eerste gezicht niet bevredigend is”.