LantarenVenster is na verhuizing populairder

Het jazz- en filmhuis LantarenVenster heeft in de eerste tien weken na de verhuizing naar de Kop van Zuid in Rotterdam 30.000 bezoekers getrokken. Dat heeft het theater gisteren desgevraagd laten weten. „Als deze trend zich voortzet, kunnen we rekenen op gemiddeld 3.000 bezoekers per week”, aldus een woordvoerder.

Het aantal bezoekers is twee keer zo groot als het bezoekersaantal dat naar de Gouvernestraat ging, waar het theater oorspronkelijk gevestigd was. Het ligt ook boven de verwachting van het bestuur, dat rekende op 100.000 bezoekers in het eerste jaar. Als de trend zich voortzet, worden dat er ruim 150.000. Wel is het in de zomerperiode meestal wat rustiger.

Op initiatief van het stadsbestuur verhuisde LantarenVenster in oktober 2010. Het is gehuisvest in de gloednieuwe wolkenkrabber New Orleans, de hoogste woontoren van Nederland, ontworpen door de Portugese architect Álvaro Siza. In november had de officiële opening plaats. In het pand zijn vijf filmzalen met in totaal 600 zitplaatsen en een muziekzaal met 300 zit- of 400 staanplaatsen.

Niet iedereen was voorstander van de verhuizing naar de andere kant van de Maas. Oud-wethouder cultuur Hans Kombrink bijvoorbeeld, bestuursvoorzitter van LantarenVenster, verklaarde in juli vorig jaar dat hij er nooit voorstander van was geweest. Hij vond dat LantarenVenster bij het centrum hoorde. Maar hij erkende toen dat de Kop van Zuid, waar ook het Nederlands Fotomuseum en het Nieuwe Luxor zijn gevestigd, steeds meer onderdeel wordt van het centrum van Rotterdam en dat het publiek de gang naar het nieuwe theater wel zou maken.