Kort nieuws Wetenschap

In de Marianentrog blijft veel rottend materiaal liggen

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 jan. De Marianentrog, het diepste deel van alle oceanen, bevat veel rottende resten van algen en dieren. Dat heeft een Brits/Duits/Japanse sonde gemeten die is afgedaald naar de bodem: 10.900 meter diepte. Het is de derde onbemande sonde die daar is geweest. Projectleider Ronnie Glud ontdekte dat veel organisch materiaal in de Marianentrog (en dus mogelijk ook in andere troggen) terecht komt. Het lot van die rottende resten is van belang voor klimaatmodellen: wordt het daar door bacteriën afgebroken tot CO2 of blijft het voor eeuwig op en in de bodem liggen? De Scottish Association for Marine Science maakte de eerste resultaten vrijdag bekend. Er volgt nog een analyse van de bacteriën in de trog en van hun CO2-productie.

Lemming heeft last van natte sneeuw

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 jan. In Scandinavië zijn sinds de jaren negentig nauwelijks meer goede ‘lemmingjaren’, terwijl die er vroeger elke drie tot vijf jaar waren. Twee jaar geleden opperden onderzoekers uit Oslo in Nature dat dat door het warme weer komt. Een tweede groep Noorse biologen bevestigde dat gisteren in Proceedings of the National Academy of Sciences. De biologen uit Tromsø onderzochten lemmingen in Noord-Noorwegen. De biologen telden de dieren tijdens een ‘uitbraak’ in 2006 en zagen dat ze floreerden in de koudste gebieden. Lemmingen zijn zo goed aangepast aan de kou dat ze zich voortplanten in de winter. In warme gebieden is de sneeuw te nat en kunnen ze geen goede sneeuwholen maken. De biologen uit Tromsø vonden een tweede oorzaak voor lemmingschaarste: er zijn ook weinig woelmuizen. Als er veel woelmuizen zijn, eten roofdieren minder lemmingen.

Orgaandonatie in Spanje neemt af

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 jan. Spanje is wat orgaanwerving betreft een lichtend voorbeeld voor de hele EU, maar voor het eerst in jaren is het aantal orgaandonaties er nu gedaald. In Spanje daalde het aantal orgaandonoren per miljoen inwoners van 34,4 in 2009 naar 32,0 in 2010. Het land blijft koploper in de EU. Dat meldde het British Medical Journal afgelopen zaterdag. Het Europese gemiddelde is 18,3 donoren per miljoen inwoners. Nederland zit onder dat gemiddelde met 12,3 donoren per miljoen inwoners (in 2008). Het aantal verkeersslachtoffers dat donor wordt loopt terug in Spanje: van 249 in 2005 naar 85 in 2010.

Stappen tellen

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 jan. Stappen tellen is een goede maat voor de kans om dikker te worden of om suikerziekte te krijgen. Dat schrijven Australische onderzoekers in een online gepubliceerd artikel in The British Medical Journal. Duizend stappen per dag meer, gemeten met vijf jaar tussentijd, laat de body mass index met 13 procent afnemen. De kans op suikerziekte daalt bijna 40 procent.