Kort nieuws Economie

‘China leent record aan buitenland’

Rotterdam, 18 jan. China heeft de afgelopen twee jaar meer geld geleend aan andere opkomende economieën dan de Wereldbank, ooit opgericht om economische ontwikkeling te stimuleren. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag op basis van eigen berekeningen. Twee Chinese ontwikkelingsbanken hebben in 2009 en 2010 in totaal 110 miljard dollar (82 miljard euro) uitgeleend aan overheden van opkomende markten. China zou uit zijn op meer economische invloed en toegang tot grondstoffen. (NRC)

Value8 koopt belang in apotheken

Rotterdam, 18 jan. Value8 heeft een belang van 49 procent genomen in De Centrale Apotheek Nederland (DCA). Dat maakte de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries vandaag bekend zonder financiële details vrij te geven. DCA is een apotheekformule die zich primair richt op de afgifte van medicatie via de huisartsenpraktijk en gezondheidscentra. DCA is volgens Value8 in een paar jaar uitgegroeid tot een concurrent voor de traditionele apothekers. (NRC)

Nederland groot in buitenlands vervoer

Rotterdam, 18 jan. Nederland is binnen de Europese Unie een van de grootste vervoerders van vracht buiten de eigen grenzen. Nederlandse transporteurs waren goed voor 13 miljoen ton cabotagevervoer, waarbij zowel het begin als de eindbestemming van de vracht in het buitenland ligt. Alleen Duitsland had een groter aandeel in het cabotagevervoer. Dat bleek vanochtend uit cijfers over 2009 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. (NRC)

Britse inflatie ver boven doelstelling

Londen, 18 jan. De stijgende olieprijzen hebben de Britse inflatie opgedreven tot het hoogste niveau in acht maanden, bleek vandaag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek. De inflatie van 3,7 procent in december ligt ruim boven de verwachtingen van de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE). De hoger dan verwachte inflatie maakt een toekomstige renteverhoging door de BoE waarschijnlijker. In november bedroeg de inflatie 3,3 procent. (Reuters)

Fitch positief over Zuid-Afrika

Rotterdam, 18 jan. Kredietbeoordelaar Fitch heeft het oordeel over de economische vooruitzichten voor Zuid-Afrika verhoogd van ‘negatief’ naar ‘stabiel’. De grootste economie van Afrika heeft afgelopen jaar een groei gerealiseerd van 2,8 procent. Het jaar daarvoor kende het land zijn eerste recessie in twee decennia en kromp het bruto binnenlands product met 1,7 procent. (Reuters)