Kort nieuws Buitenland

President Taiwan niet tevreden over test met raketten

Jiupeng, 18 jan. Taiwan heeft vanmorgen negentien raketten getest in een kennelijke poging het grote buurland China te laten zien dat het land zo nodig hard kan terugslaan. De lancering van de raketten op een basis in het zuiden van het land, die werd bijgewoond door president Ma Ying, werd echter volgens journalisten niet het succes waarop de regering had gehoopt. Bijna eenderde deel van de raketten, zes van de negentien, miste doel. President Ma toonde zich „niet tevreden” over de resultaten. Eén analist veronderstelde dat de oefening was bedoeld om de Amerikanen te bewegen tot nieuwe wapenleveranties. (AP)

EPP in Paraguay eist aanslagen op

Asunción, 18 jan. De linkse guerrillastrijders van het Paraguayaanse Volks Leger, EPP, hebben gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor drie bomaanslagen in een week tijd. Vier politieagenten raakten gisteravond gewond toen een bom in een rugzak bij een politiebureau in het noordelijke plaatsje Horqueta ontplofte. Een andere bom beschadigde vorige week een televisiestation, Canal 9, in Asunción. De derde bom op een plein in de hoofdstad werd onschadelijk gemaakt. De kleine rebellengroep is berucht wegens ontvoeringen, drugshandel en wapendiefstal. Na een militair offensief van de linkse president Fernando Lugo in het voorjaar van 2010 was het EPP de laatste maanden minder actief. (AP)

Cuba: proces tegen gratis ziekenhuis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 jan. In Cuba is gisteren het proces begonnen tegen de directie van een psychiatrisch ziekenhuis in Havana waar vorig jaar 26 patiënten stierven in een koude periode. De Cubaanse autoriteiten hebben een onderzoekscommissie ingesteld en zullen „de belangrijkste verantwoordelijken” horen, schreef de communistische partijkrant Granma. Het ziekenhuis had geen glas in de ramen, en geen deuren en dekens, volgens de illegale, maar gedoogde Cubaanse Mensenrechtencommissie. Patiënten waren niet tegen de kou beschermd toen de temperaturen op het Caraïbische eiland vorig jaar januari tot 3 à 4 graden Celsius daalden. De Cubaanse regering roemt vaker haar gratis gezondheidszorg, terwijl in de VS miljoenen onverzekerde burgers geen zorg kunnen betalen.

Argentijnse boeren leggen handel stil

Buenos Aires, 18 jan. Argentijnse boeren hebben gisteren de handel in graan, mais en soja voor een week stilgelegd, uit protest tegen de exportbeperkingen van de regering. Soortgelijke acties dreven de mondiale voedselprijzen drie jaar geleden mede op tot recordhoogten. De actie is nu vooral symbolisch, omdat het nog geen oogsttijd is. Argentijnse boeren, behorend tot de grootste graanexporteurs ter wereld, strijden al jaren met de regering over exportquota. De regering zegt de inflatie te willen tegengaan en de binnenlandse voorraden op peil te willen houden. De boeren zeggen dat de restricties de prijzen van hun gewassen laag houden. (AP, BBC)

Eis: weiger Poetin toegang tot Westen

Moskou, 18 jan. Ook de Russische oppositieleider Boris Nemtsov heeft het Westen opgeroepen om een inreisverbod op te leggen aan premier Poetin en enkelen van zijn hoogste functionarissen. Gisteren pleitte de Estse Europarlementariër Kristina Ojulandal al voor notering op een zwarte lijst van het Europees Parlement, waardoor Poetin geen visum meer kan krijgen voor de EU en zijn buitenlandse bankrekeningen worden bevroren. Later die dag deed Nemtsov een soortgelijke oproep. Hij vindt dat het Westen Poetin moet straffen om hem te dwingen burgerrechten en de democratie te respecteren. (AP)

Duitse topman weg na ambtsbericht

Berlijn, 18 jan. Een topman van een Duits bedrijf dat mee bouwt aan het Europese navigatiesysteem Galileo is gisteravond ontslagen. Hij had dat project „een dom idee dat voornamelijk is bedoeld om Franse belangen te behartigen” genoemd in een Amerikaans ambtsbericht waarover de Noorse krant Aftenposten vorige week schreef. Het dagblad kreeg de berichten via een oud-medewerker van WikiLeaks. OHB-System AG liet gisteravond weten dat het „geen alternatief zag” na de vermeende uitspraken van topman Berry Smutny. Vorige maand werd al een medewerker van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle van zijn functie ontheven na onthullingen van WikiLeaks. (AP)