Kort nieuws Binnenland

Bisschop: in Breda geen vernietiging misbruikdossiers

Door een onzer redacteuren

Middelburg, 18 jan. Het bisdom Breda heeft nooit dossiers over seksueel misbruik door priesters vernietigd. Dat heeft bisschop Van den Hende van Breda vanochtend verklaard voor de rechtbank in Middelburg. Eind vorig jaar bleek dat bij het bisdom Den Bosch afgelopen eeuw met enige regelmaat belastende documenten over priesters zijn vernietigd. De documenten zaten in geheime archieven. Bisschop Van den Hende werd gehoord als getuige in een zaak uit de jaren tachtig over het misbruik van kinderen door een pastoor in Terneuzen, pater salesiaan Jan N. Over deze zaak, die speelde voorafgaand aan de benoeming van Van den Hende tot bisschop, bevat het archief van het bisdom geen enkel document, verklaarde de bisschop. Van den Hende is de eerste bisschop in Nederland die door een rechtbank is gehoord in verband met het seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Het getuigenverhoor vond plaats op verzoek van de advocaat van een slachtoffer van de pastoor. Volgende week worden kardinaal Simonis en oud-bisschop Ernst van Breda gehoord.

Verdachten in loverboyzaak vrij

Rotterdam, 18 jan. Zeven mannen zijn gisteren vrijgesproken in een grote loverboyzaak. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde alleen de hoofdverdachte tot vijf maanden cel voor verboden wapenbezit. Dat maakte de rechtbank gisteren bekend. Tegen de mannen waren celstraffen geëist tot 6,5 jaar. Ze werden ervan verdacht vanaf 2006 een inmiddels 23-jarige vrouw tot prostitutie te hebben gedwongen. Ze zouden haar ook zelf hebben misbruikt. De vrouw was getrouwd met de hoofdverdachte. Hij werd ervan verdacht zijn vrouw te hebben mishandeld en verkracht. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat er te weinig bewijs was om de mannen te veroordelen. Ook vindt de rechtbank de verklaring van de vrouw niet betrouwbaar genoeg. (Novum)

Praktijklokaal op school onveilig

Den Haag, 18 jan. Driekwart van de praktijklokalen in het voortgezet onderwijs en het mbo is niet helemaal veilig. Dat blijkt uit controles door de Arbeidsinspectie, meldde het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren. Machines zijn niet goed afgeschermd en gevaarlijke stoffen worden onveilig opgeslagen. De Arbeidsinspectie controleerde 136 scholen. Bij ruim driekwart daarvan waren een of meer zaken niet in orde. Bij de meeste scholen was de inspectie al eens langs geweest, maar toch liepen de inspecteurs opnieuw tegen veel overtredingen aan. (Novum)

Loos alarm om fles bij koptische kerk

Amsterdam, 18 jan. De omgeving van de koptische kerk in Amsterdam-Noord is zondagmiddag afgezet geweest na de vondst van een verdachte fles. Het bleek loos alarm. Een explosievenverkenner van de politie stelde vast dat er geen gevaar was. De fles bleek een overblijfsel te zijn van de jaarwisseling, meldde een woordvoerder van de politie. Koptische kerken in binnen- en buitenland doken begin dit jaar op op een lijst van mogelijke terreurdoelwitten. Een aanslag op een koptische kerk in de Egyptische stad Alexandrië eiste in de nieuwjaarsnacht 23 levens. (Novum)