Israël: Ehud Barak stapt uit de Arbeiderspartij

Met de breuk in de oudste politieke partij van Israël bereikt een jaren slepend machtsconflict een climax.

De Israëlische vicepremier en minister van Defensie Ehud Barak heeft zijn leiderschap van de Arbeiderspartij neergelegd en een nieuwe partij opgericht. Die partij blijft in de rechtse regering-Netanyahu zitten.

Barak en vier getrouwen kondigden gisteren de partij Atzmaut, ‘Onafhankelijkheid’, aan. Acht parlementariërs blijven de Arbeiderspartij trouw. Onduidelijk is of zij ook in de coalitie van Netanyahu blijven zitten.

Barak leeft in onmin met een groot deel van de partijtop en de achterban, die hem verwijten dat hij zijn partij te dicht tegen het rechtse Likud van Netanyahu heeft gepositioneerd. Het laatste conflict ging over het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Enkele prominente leden van de Arbeiderspartij riepen Barak op bij Netanyahu te pleiten voor een nieuwe bouwstop in Joodse nederzettingen. Barak weigerde dat te doen.

Drie ministers van de Arbeiderspartij kondigden gisteren hun vertrek aan. Volgens Israëlische media worden de resterende parlementariërs van de partij nu onder druk gezet om hun steun in te trekken voor de coalitie. Netanyahu heeft de partij niet nodig voor een meerderheid. Wie de nieuwe partijleider wordt, is nog niet bekend. De chaos in de fractie is compleet.

Met de breuk in de oudste politieke partij van Israël heeft een jaren slepend machtsconflict een climax bereikt. Toen Barak in 2009 door Netanyahu werd gevraagd deel te nemen aan zijn rechtse coalitie, leidde dat al bijna tot een breuk in de partij. Kort hierop trad parlementariër Ophir Pines-Paz af, door velen gezien als de opvolger van Barak. Tijdens de verkiezingen van 2009 behaalde de partij die onder meer de premiers Yitzhak Rabin, Golda Meir en Barak zelf leverde, het historische dieptepunt van dertien van de 120 parlementszetels.

Barak zei gisteren op een persconferentie dat Atzmaut „een zionistische, centralistische en democratische beweging zal worden”, die „in de voetsporen van David Ben-Gurion zal treden”. Ben-Gurion, die de staat Israël stichtte, is een van de grondleggers van de Arbeiderspartij. Volgens Barak werd hem en zijn getrouwen het werk onmogelijk gemaakt door kritische partijleden.

Barak was legerleider voordat hij in 1999 premier werd. Hij staat als minister van Defensie bekend als iemand die een harde lijn ten opzichte van de bewegingen Hezbollah en Hamas voorstaat. (NRC)