Irak: 42 doden bij aanslag

Bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Tikrit zijn vandaag zeker 42 mensen om het leven gekomen.

Dat hebben de autoriteiten in de geboortestad van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein bekendgemaakt. Volgens de politie bracht een zelfmoordterrorist zich tot ontploffing in een menigte van 300 mannen die stonden te wachten bij een rekruteringscentrum van de politie. Er viel ook een honderdtal gewonden.

Abdul Ahmed-Jabbar, een vicegouverneur van de provincie Salahuddin waartoe Tikrit behoort, wees meteen met de beschuldigende vinger naar het terreurnetwerk Al-Qaeda. „Wie anders zou het zijn dan Al-Qaeda, dat ons blijft afslachten”, zei hij.

Het geweld in Irak neemt al geruimte tijd af maar er hebben nog regelmatig bloedige zelfmoordaanslagen plaats.

De bevolking heeft ook nog altijd te kampen met andere ongemakken, zoals stroomtekorten. De regering in Bagdad voerde de afgelopen tijd moeizame onderhandelingen met de autoriteiten in de noordelijke provincie Tamim, waartoe de stad Kirkuk behoort, over meer stroomleveranties van een lokale centrale aan Bagdad. Gisteren liet de provinciale gouverneur Abdul Rahman Mustafa de leveranties aan Bagdad echter stopzetten. De energie is volgens hem nodig voor de eigen bevolking, die vaak slechts zo’n drie uur per dag kan beschikken over stroom vergeleken met twaalf uur in Bagdad. Een gemeenteraadslid in Kirkuk zei dat de karige stroomvoorziening tot protesten kan leiden onder de inwoners van Kirkuk. (AP, Reuters)