Hu in VS op zoek naar samenwerking

Obama tijdens een bezoek aan Hu in november 2009. Foto AP.

De Chinese president Hu arriveert later vandaag in Washington voor een vierdaags bezoek aan de Verenigde Staten. Hij eet vanavond met Obama, waarna morgen onder meer een gezamenlijke persconferentie en een staatsdiner op het programma staan.

De ontmoeting tussen Hu en Obama vindt plaats op het moment dat de relatie tussen de VS en China weer iets aan het verbeteren is. Douglas H. Paal, oud-directeur van het American Institute in Taiwan, zegt vandaag in NRC Handelsblad dat “China er niet meer op uit lijkt de VS opnieuw uit te dagen. Ze zoeken samenwerking”, aldus Paal. Hij noemt een aantal voorbeelden:

“De Chinezen devalueerden hun munt in de praktijk met 10 procent, wat de westerse export naar China goedkoper maakt. China steunde sancties tegen Iran. En het land bemoeit zich sinds eind vorig jaar actief met Noord-Korea.”

Ondanks die positieve ontwikkelingen zijn er nog genoeg zaken waarover beide landen van mening verschillen. Vertegenwoordigers van de regering-Obama zeiden afgelopen weekend dat ze ook de Chinese schendingen van de mensenrechten deze week aan de orde zullen stellen, wat traditioneel een gevoelig punt is.

Volgens Elizabeth Liz Economy van de Council on Foreign Relations zal de top geen concrete resultaten opleveren en wordt de verhouding tussen de VS en China pas volgend jaar echt interessant:

“2012 wordt vermoedelijk het jaar waarin de Chinees-Amerikaanse relaties echt op de proef worden gesteld. Verkiezingen in de VS (en Rusland en Korea) vergroten de kans op een handelsoorlog, zegt Paal. „Des te meer reden om deze week vooral aan persoonlijke relaties te werken.”

    • Pim van den Dool