Hij gaat ook meteen voor een podiumplaats

Met Ronald Mulder, Simon Kuipers en Hein Ottenspeer streed Kjeld Nuis om de vierde startplek op het WK sprint.

Mark Tuitert was terug en werd tweede op de 1.000 meter.

Twee handen in de lucht, een kreet van vreugde en de cap van zijn schaatspak af om de wind te voelen waaien door het wapperende haar. Alsof hij zojuist wereldkampioen was geworden, kwam Kjeld Nuis (21) gisteren in een vrijwel leeg Thialf over de eindstreep na een indrukwekkende 1.000 meter: 1.09,77. De schaatser uit de Controlploeg van coach Jac Orie won een skate-off over 500 en 1.000 meter en plaatste zich als vierde Nederlander voor het WK sprint, komend weekeinde in het dan wel volle ijsstadion van Heerenveen.

„Een flink gat hè”, riep Nuis na afloop op een bankje in de catacomben met de bravoure van een kampioen. „Deze 1.000 meter ging zo makkelijk. Ik denk dat ik komend weekeinde nog een stuk harder kan.” En tussen het versturen van de nodige sms’jes grapte hij als een routinier met de hem omringende journalisten. „Een WK rijden is het mooiste wat er is. Op een skate-off na dan, met zo’n geweldige sfeer en zoveel publiek.”

Nuis was tot het rijden van een skate-off veroordeeld omdat hij bij het NK sprint eind december werd gediskwalificeerd op de eerste 1.000 meter wegens het overschrijden van de lijn tussen binnen- en buitenbocht. Met Ronald Mulder (geblesseerd afgemeld voor het NK), Simon Kuipers (geblesseerd geraakt op het NK) en Hein Ottenspeer (gevallen) streed hij om de vierde startplek op het WK sprint. Nationaal kampioen Stefan Groothuis, Jan Smeekens (beiden ploeggenoten van Nuis) en routinier Jan Bos hadden zich al geplaatst.

Op de 500 meter verloor Nuis in 36,08 nog ruim van Kuipers (35,83). „Hij maakte een foutje na dertig meter en reed de bocht met een te langzaam ritme”, zag coach Orie. Op de 1.000 meter dook hij ruim onder de tijd van zijn voormalig ploeggenoot, die dit seizoen overstapte naar TVM. „Hiermee toont hij zijn grote klasse”, vond Orie. „Een skate-off is een moeilijke wedstrijd, want je kunt alleen verliezen. Het is heel bijzonder hoe Kjeld daar op zo’n jonge leeftijd mee omgaat en gewoon doet wat hij kan.”

Meteen na afloop gaf de Haagse trainer via een fysiotherapeut een opdracht aan Nuis. „Zeg dat hij zijn handen wast na alle felicitaties en interviews. Deze week is te belangrijk om ziek te worden.”

Intussen keek olympisch kampioen Mark Tuitert, terug na een rugblessure en in 1.10,65 tweede op de 1.000 meter, bewonderend naar zijn jonge ploeggenoot. „Hij is een van de grootste talenten op de middenafstand met wie ik heb geschaatst. Fysiek heel sterk, technisch heel begaafd. Hij is wel druk, ADHD, op een leuke manier. En hij is niet bang.”

Vorig seizoen brak Nuis vanuit het gewest Zuid-Holland van de trainers Wim den Elsen en Arnold van der Poel op witte schaatsen met roze veters door in de ploeg van Orie. „Kjeld is een echt talent”, typeert Den Elsen. „Wat hij ziet, voert hij direct perfect uit.” De debutant werd derde op de 1.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi, maar mocht niet naar Vancouver omdat nummer zes Jan Bos al was voor-gekwalificeerd. Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen eindigde Nuis als derde.

In de zomer leek de jongste schaatser in de Controlploeg zich snel door te ontwikkelen. Maar door een buikspierblessure miste hij de NK afstanden en daarmee het eerste deel van het seizoen. „Hij is niet in paniek geraakt en rustig blijven werken aan zijn doel”, zegt Orie. In zijn eerste wedstrijdje schaatste hij in een leeg Thialf direct naar 1.10,0 op de 1.000 meter. Na een goede 500 meter bij het NK sprint gooide de diskwalificatie op de 1.000 meter zijn planning in de war. Nuis verzilverde gisteren zijn laatste kans om nog iets van zijn seizoen te maken. Hij plaatste zich niet alleen voor het WK sprint, maar ook voor de wereldbekerwedstrijd van een week later in Moskou.

„Druk doet hem niet veel”, zegt Tuitert, zelf in 2001 op jonge leeftijd bijna Europees kampioen in Baselga de Pinè. „Kjeld is een goeie jongen, met een ontwapenende bravoure. Een beetje een rebel. Hij kan het nu waarmaken. Shani Davis en Stefan Groothuis gaan wel heel hard. Maar op de 1.000 meter kan hij meedoen voor het podium.”

Zelf draait Nuis er niet omheen. „Ik denk dat ik bij het WK sprint kan meedoen voor een podiumplek.”

    • Maarten Scholten