Oud-dictator “Baby Doc” aangeklaagd

Haiti's ex-dictator Jean-Claude Duvalier known as "Baby Doc," center, is taken out of his hotel by police in Port-au-Prince, Haiti, Tuesday Jan. 18, 2011. Haitian police took Duvalier out of his hotel Tuesday to a waiting SUV without saying whether he was being detained for crimes committed under his brutal regime. (AP Photo/Ramon Espinosa) Jean-Claude Duvalier wordt door de Haïtiaanse politie meegenomen uit zijn hotel. Foto AP

Voormalig dictator Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier is aangeklaagd voor onder andere corruptie en diefstal van overheidsgeld tijdens zijn bewind van 1971 tot 1986, meldt persbureau Reuters. Hij werd eerder vandaag door de Haïtiaanse politie aangehouden en meegenomen uit het hotel waar hij sinds zondag verbleef.

Een politieteam en een rechter gingen eerder vandaag het hotel binnen waar Duvallier verbleef na zijn onverwachte terugkeer op zondag. Duvalier oogde kalm toen hij werd weggevoerd naar een auto die voor het hotel gereedstond. Aanhangers van de oud-dictator juichten hem toe terwijl hij onder politiebegeleiding het hotel verliet. De oud-dictator ontvluchtte in 1986 Haïti vanwege protesten tegen zijn bewind en leefde 25 jaar in ballingschap in Frankrijk.

Mensenrechtenorganisaties hebben de regering in Haïti opgeroepen om Duvallier op te pakken en te berechten vanwege de martelingen van duizenden politieke tegenstanders, die zouden hebben plaatsgevonden tijdens zijn bewind. “Baby Doc” kwam in 1971 aan de macht in het Caribische land. Hij volgde zijn vader François “Papa Doc” Duvalier op.

    • Dirk-Jan Zom