Giri maakt rap einde aan geschutter Carlsen

Anish Giri (16) maakte gisteren korte metten met Magnus Carlsen (20), de nummer één van de wereld. Deze vluchtte na de opzienbarende nederlaag snel naar zijn hotel.

De eerste uitslag kwam gisteren in het Tata Steel-toernooi al binnen anderhalf uur en was een daverende verrassing. Anish Giri won met zwart in slechts 22 zetten van Magnus Carlsen, de nummer één van de wereldranglijst.

Na de partij maakte Carlsen een handgebaar dat waarschijnlijk zelfhaat moest uitdrukken, buiten de toernooizaal mompelde hij nog iets over een zet die hij over het hoofd had gezien, en toen stapte hij naar zijn hotel.

Giri had er alle begrip voor dat Carlsen niet in de stemming was om nog wat na te praten. „Zo’n partij analyseer je niet met een speler met meer dan 2.800 ratingpunten”, zei hij.

Hij bedoelde dat het geen hoogstaande partij was geweest. Dat lag niet aan Giri, die steeds had gedaan wat hij doen moest, maar Carlsen was zichzelf niet. Sinds de schaakwereld hem kent heeft hij nog nooit zo zitten schutteren.

Met wit moest Carlsen al snel oppassen dat hij niet in het nadeel kwam. Vervolgens deed hij nog een paar slechte zetten en hij maakte het werk af door een stuk weg te blunderen.

Op een paar momenten kon Giri zijn ogen niet geloven en hij rekende alles drie keer na, denkend dat er iets zou kunnen zijn wat Carlsen had gezien en hijzelf niet. Maar er was niets.

Iemand maakte Giri erop attent dat het de eerste keer was dat Carlsen had verloren van iemand die jonger was. „Hopelijk is het niet de laatste keer”, zei Giri opgewekt.

Ze zullen elkaar nog vaak ontmoeten. Carlsen is twintig jaar, Giri zestien. Giri staat 52ste op de wereldranglijst, maar onder zijn leeftijdsgenoten is hij de beste van de wereld en hij stormt van succes naar succes. Zijn partij tegen Carlsen was zijn eerste gevecht met iemand van de absolute wereldtop. Het was een mooi begin.

Na drie ronden staat de Amerikaan Hikaru Nakamura alleen bovenaan in het toernooi. Een paar jaar geleden viel hij vooral op door bizarre openingen en door nachtenlange sessies op internet van vluggertjes met een minuut bedenktijd voor de hele partij. „Als Nakamura zijn melktandjes kwijt is en zijn creativiteit aan betere zaken gaat wijden, zal hij een zeer sterke schaker worden”, schreef Genna Sosonko in die tijd.

Dat is gebeurd. Dit jaar kwam Nakamura voor het eerst bij de toptien van de wereld. Zijn ontembare wil om te winnen bleek gisteren weer eens in zijn partij tegen Alexei Shirov, een wisselvallig en uitputtend gevecht waarin Shirov na 93 zetten door de knieën ging.

Jan Smeets viel terug uit de kopgroep door een nederlaag tegen Roeslan Ponomariov. „Smeets denkt na”, werd er verbaasd gezegd toen zijn partij pas acht zetten oud was. De dagen daarvoor had hij tientallen zetten uit zijn mouw geschud.

Smeets dacht na, en niet zo’n beetje ook; hij trok bijna een uur uit voor zijn negende zet. Hij kreeg een mooie stelling, maar kort daarna maakte hij een rekenfout die hem een pion kostte. Het eindspel werd door Ponomariov geruisloos uitgeschoven.

Magnus Carlsen-Anish Giri

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. g3 Lg7 4. Lg2 d5 5. cxd5 Pxd5 6. Pf3 Pb6 7. Pc3 Pc6 8. e3 0-0 9. 0-0 Te8 10. Te1 a5 11. Dd2 Hij verlaat de gebaande paden. „Het lijkt haast een grap, maar het is niet zo slecht”, zei Giri over deze zet. 11...e5 12. d5 Pb4 13. e4 c6 14. a3 cxd5 Een grap of niet, wit moet al oppassen dat hij niet in het nadeel komt. 15. axb4 Met 15. exd5 kon wit nog ongeveer gelijk spel krijgen. 15...axb4 16. Txa8 bxc3 17. bxc3 Pxa8 18. exd5 Pb6 Zwart is al in het voordeel. 19. Td1 En dit maakt het erger voor wit. 19...e4

Waar wits paard ook heen gaat, zwart zal altijd groot voordeel hebben. 20. Pg5 Dit is de slechtste mogelijkheid. 20...e3 Zwart wint een stuk. 21. Db2 Dxg5 22. Lxe3 Giri hoopte op het aardige slot 22. Dxb6 e2 23. Te1 Dxc1 24. Txc1 e1D+ 25. Txe1 Txe1+ 26. Lf1 Lh3 met winst. 22...Dg4 Wit gaf op.

    • Hans Ree